Една красива приказка с поука от съкровищницата на талантливите немски

...
Една красива приказка с поука от съкровищницата на талантливите немски
Коментари Харесай

За милостивото сърце на царския син Глупчо и доброто, което се връща ♥ Братя ГРИМ

Една красива приказка с поука от съкровищницата на надарените немски разказвачи Якоб и Вилхелм Грим.

Double portrait of Jacob and Wilhelm (1843) by Ludwig Emil Grimm (1790-1863)

♥ Пчелната кралица

Веднъж двама царски синове тръгнали да търсят завършения, само че се отдали на разблуден и необмислен живот и повече не се върнали у дома. Най-малкият брат, който наричали Глупчо, тръгнал да ги търси, само че когато най-после ги намерил, те му се подиграли, дето си фантазирал, че какъвто е малоумен ще може да се оправи в живота, до момента в който те, доста по-умните от него, не съумели.

Тримата тръгнали дружно и стигнали до един мравуняк. Двамата по-големи братя желали да го разрушат, с цел да видят по какъв начин дребните мравки уплашено ще се разбягат, мъкнейки яйцата си, само че Глупчо рекъл:

– Оставете мравките на мира, няма да разреша да ги безпокоите.

Те траяли по-нататък и стигнали до едно езеро, в което плували доста патици. Двамата по-големи желали да заловен няколко и да ги опекат, само че Глупчо им попречил и споделил:

– Оставете патиците на мира, няма да разреша да ги убивате.

Накрая стигнали до едно пчелно гнездо в едно дърво, където имало толкоз доста мед, че се стичал по ствола на дървото. Двамата братя желали да възпламенят огън под дървото и да задушат пчелите, с цел да им вземат меда, само че Глупчо още веднъж ги възпрял и споделил:

– Оставете пчелите на мира, няма да разреша да ги изгорите.

Най-после тримата братя стигнали до един палат, където в конюшните стояли каменни коне и не се виждали никакви хора. Те минали през всички зали, до момента в който най-сетне стигнали до една врата, на която имало три ключалки. В средата на вратата обаче имало малко стъклено прозорче, през което се виждало в стаята. Там видели дребно сиво дребосъче, седнало до една маса. Те го повикали един път, повторно, само че то не чувало. Когато го повикали трети път, човечето станало, отключило ключалките и излязло. Обаче нищо не споделило, а ги завело до една богата софра, а когато се наяли и напили, отвело всеки от тях в обособена спалня.

На другата заран сивото дребосъче отишло при най-големия брат, повикало го с жест и го завело при една каменна плоча, на която били написани три условия, с цел да се освободи замъкът от направената му магия. Първото било да се съберат перлите на принцесата, хиляда на брой, пръснати под мъха в гората, и в случай че до залез-слънце даже и една-единствена перла не бъде открита, оня, който се е заел с това, ще се вкамени.

Най-големият брат отишъл и търсил през целия ден, само че съумял да откри единствено 100 и както било написано на плочата, по този начин и станало – той се трансформирал в камък.

На другия ден вторият брат отишъл да си опита шанса, само че и той не се справил доста по-добре от първия – едва намерил двеста перли и се трансформирал в камък.

Най-сетне пристигнал ред на Глупчо и той почнал да търси в мъха. Но да се намерят перлите било много мъчна работа и той напредвал толкоз постепенно, че най-после седнал на един камък и заплакал. И до момента в който седял по този начин, царят на мравките, чийто живот той в миналото избавил, пристигнал с пет хиляди мравки и не след дълго дребните създания събрали всичките перли и ги натрупали на купчина.

Втората задача обаче била да се извади от езерото ключът от спалнята на царската щерка. Когато Глупчо отишъл при езерото, доплували патиците, които бил избавил, гмурнали се и извадили ключа от водата.

Но третата задача била най-трудната: трябвало да се познае коя от трите спящи дъщери на царя е най-малката и най-хубавата. Те обаче поразително си приличали и можели да бъдат различени единствено по това, че преди да заспят били яли разнообразни сладки неща: най-голямата – бучка захар, междинната – малко сироп, а най-малката – лъжица мед. Тогава царицата на пчелите, които Глупчо бил опазил от огъня, дохвърчала и пробвала устните на трите, и най-после останала да седи на устата, която била яла мед, и по този начин царският наследник разпознал вярната принцеса.

Тогава магията се разтурила, всички се събудили от сън, а тези, които били превърнати в камък, възвърнали предходния си тип. Глупчо се оженил за най-малката и най-хубава принцеса и след гибелта на татко й станал цар, а двамата му братя получили другите две сестри.

Източник:  (преведено от: Grimm’s household tales, Vol.1. London: George Bell & Sons, 1884.)
* Double portrait of Jacob and Wilhelm (1843) by Ludwig Emil Grimm (1790-1863), en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР