Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена.

...
Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена.
Коментари Харесай

Мерил Стрийп: Една котка в Афганистан има повече свобода, отколкото една жена

Една котка в Афганистан има повече независимост, в сравнение с една жена. Това съобщи холивудската актриса Мерил Стрийп в Организация на обединените нации в опит да да накара международните водачи да се съсредоточат върху тежкото състояние на афганистанските дами и девойки.

„ Начинът, по който това общество беше преобърнато, е поучителна история за останалата част от света “, съобщи актрисата на събитие в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Талибаните завзеха властта през август 2021 година, когато водените от Съединени американски щати сили се изтеглиха след 20-годишна война. Организация на обединените нации се стреми към обединен световен метод за справяне с талибаните, които потъпкват правата на дамите.

 Проф. Рачев: 30° ни чакат в събота, а в понеделник температурите фрапантно падат Тази сутрин 3 мин. Проф. Рачев: 30° ни чакат в събота, а в понеделник температурите фрапантно падат  Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “ Съдържание от партньори 3 мин. Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “  След съдбовното рухване в шахта: Какви са версиите и кой е отговорен за инцидета? Тази сутрин 2 мин. След съдбовното рухване в шахта: Какви са версиите и кой е отговорен за инцидета?  Повече от 500 са към този момент жертвите на израелските удари в Ливан Светът 2 мин. Повече от 500 са към този момент жертвите на израелските удари в Ливан  Последен ден за класификация: Повечето партии оповестиха на кои хора ще разчитат за 51-ото Народно събрание Тази сутрин 2 мин. Последен ден за класификация: Повечето партии оповестиха на кои хора ще разчитат за 51-ото Народно събрание  Кой събори 11 бора върху заведение в село Батулия? Тази сутрин 1 мин. Кой събори 11 бора върху заведение в село Батулия?  Плащаме по-евтино гориво, в случай че зареждаме сами: Колко ще спестим? Тази сутрин 3 мин. Плащаме по-евтино гориво, в случай че зареждаме сами: Колко ще спестим?  Бури и наводнения стигнаха до Лондон: В Полша над 400 учебни заведения не работят Светът 1 мин. Бури и наводнения стигнаха до Лондон: В Полша над 400 учебни заведения не работят  Проф. Рачев: 30° ни чакат в събота, а в понеделник температурите фрапантно падат Тази сутрин 3 мин. Проф. Рачев: 30° ни чакат в събота, а в понеделник температурите фрапантно падат  Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “ Съдържание от партньори 3 мин. Обявиха финалистите в „ Мениджър на годината 2024 “  След съдбовното рухване в шахта: Какви са версиите и кой е отговорен за инцидета? Тази сутрин 2 мин. След съдбовното рухване в шахта: Какви са версиите и кой е отговорен за инцидета?  Повече от 500 са към този момент жертвите на израелските удари в Ливан Светът 2 мин. Повече от 500 са към този момент жертвите на израелските удари в Ливан  Последен ден за класификация: Повечето партии оповестиха на кои хора ще разчитат за 51-ото Народно събрание Тази сутрин 2 мин. Последен ден за класификация: Повечето партии оповестиха на кои хора ще разчитат за 51-ото Народно събрание  Кой събори 11 бора върху заведение в село Батулия? Тази сутрин 1 мин. Кой събори 11 бора върху заведение в село Батулия?  Плащаме по-евтино гориво, в случай че зареждаме сами: Колко ще спестим? Тази сутрин 3 мин. Плащаме по-евтино гориво, в случай че зареждаме сами: Колко ще спестим?  Бури и наводнения стигнаха до Лондон: В Полша над 400 учебни заведения не работят Светът 1 мин. Бури и наводнения стигнаха до Лондон: В Полша над 400 учебни заведения не работят

Талибаните не разрешиха на множеството девойки да посещават гимназии, а на дамите - университети. Групировката затвори салоните за хубост и ограничи пътуванията на дами без мъжки аставник.

„ Днес в Кабул една котка има повече свободи, в сравнение с една жена. Една котка може да седне на стълбичката пред дома си и да усети слънцето върху лицето си. Тя може да гони катерица в парка. Днес в Афганистан катерицата има повече права от едно момиче, тъй като публичните паркове са затворени за дами и девойки “, декларира Стрийп.

„ Птица може да пее в Кабул, само че момиче не може и жена не може да пее на публични места. Това е извънредно, ужасяващо е “, сподели тя.

Талибаните споделят, че зачитат правата в сходство с тяхното пояснение на ислямското право. Миналия месец групировката публично кодифицира дълъг набор от правила, регулиращи морала, които се основават на декрет на висшия нравствен водач на талибаните от 2022 година и ще бъдат прилагани от министерството на морала.

„ Без образовани дами, без работещи дами, в това число на управителни длъжности, и без признание на правата и свободите на половината от популацията на страната, Афганистан в никакъв случай няма да заеме полагащото му се място на международната сцена “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш по време на събитието. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР