Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако

...
Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако
Коментари Харесай

Вирджиния Улф и спечелените битки

„ Една жена би трябвало да има пари и лична стая, в случай че желае да написа прозаичност “. Това декларира преди близо 100 години английската писателка Вирджиния Улф.  Оттогава огромните борби са извоювани, само че ние през днешния ден се връщаме към тематиката, а съответният мотив е преиздаването на емблематичното есе на Улф „ Собствена стая “. В основата на това есе стоят две лекции, които писателката изнася през 1928 година пред два оксфордски колежа.
Вирджиния Улф прави разбор на писането на най-популярните дами писателки в това време – Джейн Остин, сестрите Бронте, Джордж Елиът… Но тя задава и един мъчителен въпрос – какво би станало в случай че Шекспир имаше сестра, която написа също толкоз добре?
В същото време в „ Собствена стая “ Улф показва, че за писателя е пагубно да мисли за личния си пол, когато написа. С преводачката Иглика Василева приказваме за това дали има изненада, че Вирджиния Улф е все по този начин настояща и през днешния ден. Или с положителната литературата постоянно е по този начин – не остарява.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР