Една и съща услуга да се предоставя по един и

...
Една и съща услуга да се предоставя по един и
Коментари Харесай

Административните услуги да се предоставят по идентичен начин в цялата страна

Една и съща услуга да се дава по един и същи метод във всички регионални администрации в страната. Около това предложение се сплотиха всички регионални шеф и специалисти от регионалните администрации в страната, които участваха в кръгла маса във великотърновското село Арбанаси за показване на резултатите от инвентаризацията на услуги, режими и регистри.

По време на полемиката бяха разисквани тематики свързани със стандартизиране на административните услуги на регионалните администрации и възстановяване на организацията и поддържане на регистрите в държавната администрация, като се унифицира даването на най-често употребяваните вътрешно-административни услуги.

Дискусията е част от плана „ Трансформация на модела на административно обслужване “, изпълняван от Администрацията на Министерски съвет. Целта е превръщането на удостоверителните услуги за жителите и бизнеса във вътрешно-административни услуги. По тази тематика бе реализирано единодушие да отпаднат най-малко пет от услугите, което би трябвало да е реалност, най-късно от 1 януари 2019 година След това отпадналите услуги ще станат вътрешно служебни действия. Освен това предоставяните услуги, чиито краен ползвател са жителите бизнесът, ще бъдат електронизирани.

Дискусията бе открита от регионалния шеф на Велико Търново проф. доктор Любомира Попов. “Приветствам участниците в тази среща, която е от значимо значение освен за възстановяване на услугите, а и за понижаване на административната тежест при даването от държавната администрация на услуги и информация на жителите и бизнеса. Този развой би трябвало да обхване освен администрацията на регионално равнище, само че и във всички държавни и териториални структури.

Вместо да пожелаваме от потребителите да дават информация, която е налична в нашите масиви, жителите ще я получават по длъжностен път, това е първата стъпка от този развой на улеснение на достъпа до услуги. Резултатите от плана ще са база за идващите стъпки в процеса на понижаване на административната тежест в страната”, сподели тя при откриването на форума.

Участниците в срещата бяха шефът на дирекция „ Модернизация на администрацията “ на Министерския съвет Красимир Божанов, представител на политическият кабинет на заместител министър-председателят Томислав Дончев, представители на регионалните администрации от цялата страна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР