Една хубава трапеза лесно е се превърне в перфектна, ако

...
Една хубава трапеза лесно е се превърне в перфектна, ако
Коментари Харесай

Овесена Погача

Една хубава софра елементарно е се трансформира в съвършена, в случай че сложите в центъра и уханна овесена погача

Необходими Продукти

● овесени трици - 300 г
● овесени ядки - 3 с.л. филирани + за поръсване
● бяло брашно - 250 г + за доизмесване
● яйца - 2 бр.
● квас - 25 г жива
● прясно мляко - 260 мл
● масло - 50 г
● олио - 2 с.л.
● захар - 1 ч.л.
● сол - 1 с.л.
● едра сол - за поръсване
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

Активирайте маята във 130 мл от млякото, лъжичката захар и две лъжици бяло брашно. Останалото брашно пресейте в купа и смесете със овесените трици и филираните овесени ядки.

В средата направете кладенче, в което чукнете яйцата, заделяйки единият жълтък за намазване.

Сипете и шупналата към този момент квас, останалото мляко, солта и олиото. Замесете тесто, което прехвърлете на набрашнен плот. Месете към 10-15 минути, добавяйки лека-полека от маслото (заделете от него и за намазване накрая). В самото начало ще ви лепне малко, само че в процеса на месене ще престане да лепне. Ако е нужно, си ръсвайте по малко брашно, само че внимавайте да не стане прекомерно твърдо тестото.

Разточете на тънка кора и разрежете на ленти с дебелина 3-3.5 см. Всяка навивайте на охлювче и поставяйте в тавичка, намазнена или покрита с хартия за печене (22-23 см диаметър). Някои от охлювчетата срязвайте на две и поставяйте в краищата, в случай че не се побират цели. Покрийте с забрадка, тъй че да не допира тестото и сложете в загрята на 40 градуса фурна за 30 минути, по-късно изключете фурната и дано погачата шупва по този начин още 1 час. Ще усили размера си, само че няма да бухне доста, това да не ви тормози.

Намажете с жълтък, разрушен с малко олио и няколко капки водичка. Поръсете със филирани овесени ядки, едра сол и сусам и оставете да престои на топло още 20 минути.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути. След като извадите, намажете с заделеното масълце и напръскайте с вода. Завийте с чиста забрадка за 5 минути и по-късно доохладете върху решетка!

Изненадващо вкусна, здравословна погача!

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР