Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната

...
Една грипна епидемия в никакъв случай няма да разклати здравната
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Склонни сме да неглижираме грипа

Една грипна зараза никога няма да разклати здравната система. На избрани места за два-три дни може да има проблем с леглата, там идва функционалността на щабовете. Това разяснява основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той изясни, че възрастовата група с най-висока заболеваемост е от 5 до 19 години, следвана от 0 до 4 година „ Няма възраст, която да не е наранена, всеки може да боледува от грип. Като нужда от болнично лекуване - това са най-много децата ”, посочи експертът.

Доц. Кунчев предизвести, че сме склонни да неглижираме грипа, който обаче е съществено заболяване. „ За 90% от хората той ще премине относително леко. Вниманието ни е ориентирано към 10% - най-много възрастни хора и хронично заболели, за които той може да бъде проблем ”, обясни той.

Най-честото затруднение при грипа е пневмонията. „ И в този момент я намираме, в това число при децата. Тя е доста присъща вирусна пневмония - на слушалка се хваща по-трудно, само че на рентгенова фотография се обрисува незабавно ”, сподели още основният държавен здравен контрольор.

Доц. Кунчев моли да се заобикалят непотребните контакти и събирането тук-там със скупчване на хора. Носенето на маска, дезинфекцията и спазването на разстояние оказват помощ, посочи той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР