Една голяма част от най-добрите ученици не искат да завършат

...
Една голяма част от най-добрите ученици не искат да завършат
Коментари Харесай

Янка Такева: До 8 години 40% от учителите се пенсионират

Една огромна част от най-хубавите възпитаници не желаят да завършат висше обучение и да станат учители . Това съобщи Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители, на интернационална конференция на тематика " Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено обучение ".

93 хиляди учители работят все още в просветителната система, само че след 8 години 39 хиляди от тях ще бъдат пенсионирани. Това съставлява над 40% от всички преподаващи в учебно заведение.

Такева изясни, че от общо 93 хиляди учители в българската просветителна система все още, 85 хиляди имат магистърска степен, 24% имат висока квалификационна степен , а 12% от тях имат второ висше обучение.

След 8 години обаче дефицитът ще е огромен.

" Ето за какво един от огромните проблеми, които стои, това е подборът, това е методът, по който ние би трябвало да мотивираме младежите, с цел да могат да завършат и да поемат учителската специалност ", изясни Ткева.

По думите й вторият огромен въпрос е, когато влязат в учебна среда, по какъв начин и по какъв метод би трябвало да бъдат стимулирани , с цел да може да има резистентност.

На срещата през днешния ден ще дискутира този проблем, а следва на следващия ден участниците в интернационалния конгрес да излязат със финален документ.

Според Такева този документ е " извънредно значим за развиването и кадровото застраховане на едно качествено приобщаващо обучение в нашите страни ".

Тя посочи, че единствено в 6 висши образователни заведения приготвят към 20 хиляди бъдещи учители, само че от тях единствено 50% влизат в просветителната система.

" Пред нас има този огромен недостиг по какъв начин и по какъв метод да бъдат стимулирани младежите за резистентност в просветителната система, само че съм надълбоко уверена, че политиките, които се развиват в тази посока, в отчетите, които ще чуем от задграничните делегации и от българска страна, ще хвърлят една, най-малко аз по този начин считам , позитивна светлина за развиването на този проблем ", приключи Такева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР