Една година след трагичния инцидент в тунел Ечемишка на АМ

...
Една година след трагичния инцидент в тунел Ечемишка на АМ
Коментари Харесай

Започват ударни ремонти на тунели тази година – вижте къде

Една година след трагичния случай в тунел " Ечемишка " на Автомагистрала " Хемус ", при който почина жена, Агенция " Пътна инфраструктура " възнамерява ударни поправки и през 2018-а, оповестява Българска национална телевизия. Над осем тунела ще бъдат ремонтирани тази година - два от тях на Автомагистрала " Хемус ".

Планира се и строителството на общо 17 нови тунелни уреди до 2023 година, оповестиха от районното министерство. Всичко това, обаче, коства много пари.
 
Ударни поправки и строителство на нови 50 км тунели възнамеряват районното министерство и Агенция " Пътна инфраструктура " през тази и в идващите няколко години. През 2018-а стартират поправки по тунелите " Топли дол " и " Правешки ханове " на Автомагистрала " Хемус ". Допълнителни отбрани ще бъдат конфигурирани в лявата тръба на тунел " Витиня ", ремонт стартира и в лявата на тунел " Ечемишка ".
 
Приоритетен е ремонтът и на тунела Кривия на пътя София-Кулата в региона на Кресненското дефиле. Тунелът е дълъг 343 метра, а парите за ремонта ще са от националния бюджет.
 
Рехабилитация следва и на тунелите " Траянови врата " на Автомагистрала " Тракия " и тунела " Кричим-Михалково ".
 
" Топли дол " и " Правешки ханове " - двата тунела на Автомагистрала " Хемус ", които не са виждали ремонт от много време. Те ще бъдат актуализирани и системите им за сигурност - надградени, разгласи предс. на АПИ инж. Дончо Атанасов.
 
„ На Автомагистрала " Хемус " ще бъде ремонтирана лявата тръба на " Ечемишка ". Ще бъдат надградени системи на Топли дол, които са отново на Автомагистрала " Хемус ", и ще приключим всички системи за сигурност на лявата тръба на тунел Витиня. Всички мероприятия, които би трябвало да бъдат осъществени на Правешки ханове на тунела, ще бъдат осъществени, само че въпреки всичко те са доста по-нови тунели “, изясни инж. Дончо Атанасов, ръководител на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " -
 
420 дни е срокът и за ремонта на този тунел - " Кривия " в Кресненското дефиле. „ Приоритетен е тунел Кривият, само че не мога да кажа, че е рисков. В момента рискови тунели нямаме. Но това не значи, че не би трябвало да бъдат ремонтирани “, добави Атанасов.
 
Ремонтът на " Кривия " е за близо 3 млн. лева и ще има нова хидроизолация, отводнителна система, светофари.
 
Тунелът по пътя Ловеч-Плевен, който е в доста тежко положение, ще бъде напълно ремонтиран. „ Надявам се, доста бързо ще бъде наведен в сходство с всички условия за подобен вид оборудване “, сподели Георги Терзийски, регионален шеф на Ловеч.
 
Тази година стартира ремонт и на 130-метровия тунел на пътя Кричим-Михалково, който е построен през 1963 година и от този момент не е ремонтиран. Ще има нова пътна настилка, ново осветяване, обшивка и тротоари.
 
Председателят на Пътната организация е безапелационен, че ремонтите и новото строителство на тунели ще продължат, макар хроничното недофинансиране през последните 30 години за пътища. „ В тунелите има непрекъсната работа. Докато има тунели, ще има работа по тунелите. Това са доста тежки уреди. За 30 години дефицитът е най-малко към 30 милиарда за ремонтите на пътищата ”, сподели Дончо Атанасов.
 
Двата тунела при Велико Търново също ще бъдат ремонтирани.
 
Започва работа по плановете за тунели под Шипка и прохода Петрохан, 8 тунела по Автомагистрала " Струма ", 6 - по бъдещата Автомагистрала " Русе-Велико Търново ".
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР