Една година след пилотното въвеждане на образователния модел 1:1 (устройство

...
Една година след пилотното въвеждане на образователния модел 1:1 (устройство
Коментари Харесай

Училищата във Варна са доволни от образователния модел 1:1

 Една година след пилотното въвеждане на просветителния модел 1:1 (устройство за всеки ученик) в девет варненски учебни заведения, техните представители са удовлетворени от резултатите, реализирани с него. Това е главния извод от провелата се в морската столица полемика " Стъпка по стъпка при въвеждането на модела 1:1 “. Тя събра на 19 октомври във Варненската IV езикова гимназия " Фредерик Жолио – Кюри " представители на учебни заведения от региона, Община Варна, както и на Центъра за креативно образование. Той е организацията, която партнира на българските образователни заведения при въвеждането на новаторския учебен модел.

Община Варна, в съдействие с Център за креативно образование, внедри модела 1:1 и " Училище в облака “ в девет варненски учебни заведения през 2020 година. В рамките на плана бяха подготвени над 80 учители, които се приготвиха за работа по новаторския модел. Представители на деветте образователни заведения споделиха по време на срещата своя опит и прогрес, както и потребни практики, свързани с него. Общият брой на паралелките в България, които към този момент работят по него, надвишава 150 в 50 учебни заведения.

Домакинът на събитието - IV ЕГ " Фредерик Жолио-Кюри ", Варна – вкара модела 1:1 през 2020 година в една паралелка – 9Б клас, в която общо 24 възпитаници получават портативни устройства за учене. Осигурени са и 14 устройства за учителите, като 13 от тях получават и документи.

Моделът 1:1 (устройство за всеки ученик) е един от най-модерните просветителни способи в света и се ползва в някои от най-напредничавите просветителни системи като тези на Съединени американски щати, Англия, Скандинавските страни, Япония и други. При него всеки преподавател и възпитаник разполага с персонално устройство, предопределено само за образование, класната стая се трансформира в изобретателна среда, а преподаването се прави еднообразно сполучливо както присъствено, по този начин и отдалечено.

По време на събитието беше показана и платформата learning1to1.bg, в която се събират запаси и насоки, свободно налични до всички учебни заведения, учители и родители, искащи да работят по модела 1:1.

От страна на Община Варна в събитието се включи Антоанета Хинева, Главен специалист “Училища ", Дирекция “Образование и юношески действия ". Тя показа, че плана за въвеждане на модела 1:1 в деветте учебни заведения в града е извънредно значим и изрази вяра, че ще продължи да се развива и броят на паралелките и учебните заведения, които го вкарват, ще се усилва.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР