Една-единствена точка от програмата за управление не е изпълнена. Това

...
Една-единствена точка от програмата за управление не е изпълнена. Това
Коментари Харесай

Тагарев: Само за едно нещо не ни стигна времето

Една-единствена точка от програмата за ръководство не е изпълнена. Това разяснява Тодор Тагарев по време на чуване в ресорната парламентарната комисия. Въпросът, обвързван с работата на министерството и резултатите от нея, беше заложен от ръководителя на комисията Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС).

По думите на Тагарев единствената точка, която не е изпълнена до дъно, а само отчасти, са измененията в Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България. 

Тагарев посочи, че бюджетът за защита за 2024 г. е със 60% по-голям от този за 2022 година Министърът в оставка посочи, че 180 млн. лева.  като разноски за защита, само че в централния бюджет, са планувани за повишение на заплатите за тази година. През април месец всички военнослужещи и чиновници от системата за отбрана ще получат нарастване, не по-малко от 10 %, към заплатите си, сподели Тагарев и означи, че от тези 180 млн. лева, 80% обезпечават това нарастване.

Ивелин Първанов от  " Възраждане “ сподели, че тази година следва едно солидно количество старши и висши офицери да излязат в пенсия, което в допълнение ще задълбочи казуса с окомплектоването с команден състав. По думите му има една опция, при която офицерите, които би трябвало да се пенсионират, могат да останат на работа още една година и това може да се повтори три пъти. Той попита Тагарев дали има намерение да употребява тази алтернатива.

Тази алтернатива я използваме за тези офицери, които не са се възползвали от правото на пенсия, за тези които са се, доста рядко вършим изключения, сподели министърът в оставка. Той уточни, че се възползват от опцията да върнат назад на работа офицери, които по някаква причина са напуснали. Тагарев разяснява, че казусът с офицерския състав не е толкоз тежък, колкото този с войнишкия.

Относно контракта за бойните машини „ Страйкър “ министърът в оставка изясни, че има известна неизясненост, само че те са внесли в Народното събрание план за капиталов разход. Този план ще се извършва с три контракта – един за машините, който към този момент сключихме, за артилерийските муниции и трети за ракетното въоръжение, добави той. Тагарев сподели, че тази година би трябвало да стартират диалозите за нов контракт за боеприпасите, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР