Една единствена дума има силата да повлияе върху експресията на

...
Една единствена дума има силата да повлияе върху експресията на
Коментари Харесай

Как думите променят мозъка

Една единствена дума има силата да повлияе върху експресията на гените, които контролират физическото и прочувственото положение, пишат доктор Андрю Нюбърг и Марк Робърт Уолдман в книгата си „ Магията на думите “, представени от PsychCentral.

Положителните думи като „ мир “ и „ обич “ укрепват връзките в челния лоб на мозъка и усъвършенстват когнитивните му функционалности. Те задействат центровете, свързани с мотивацията и построяват прочувствена резистентност, уверени са създателите.

Враждебният език, от своя страна, може да унищожи експресията на гените, които играят основна роля в невротрансмитерите, които ни оказват помощ да устояваме на напрежението. Ние хората сме „ програмирани “ да се тревожим – най-старите в еволюционно отношение елементи от мозъка ни имат за цел да ни защищават от рискове, които заплашват оцеляването ни – ето за какво мислите ни естествено клонят първо натам.

Една единствена негативна дума може да увеличи интензивността в региона на амигдалата (област на мозъка, обвързвана със страха). Това води до обособяване на голям брой хормони и невротрансмитери, задействащи реакцията на стрес в организма, което на собствен ред попречва „ вторични “ функционалности на мозъка като рационална преценка, логичност и език. Гневните думи изпращат алармен сигнал, който краткотрайно изключва центровете, свързани с разсъдъка и логиката, пишат Нюберг и Уолдман.

Тяхната доктрина е, че позитивните думи подтикват езиковите центрове, ситуирани в челния лоб на мозъка, а те са директно свързани с моторния кортекс, който ни привежда в деяние. Изследванията им сочат, че колкото по-дълго се концентрираме върху позитивни думи, толкоз повече те въздействат и върху други зони на мозъка. Променят се функционалностите в теменния дял, които са свързани с усещанията за себе си и близките. С времето структурата на таламуса стартира да се трансформира в отговор на нашите съзнателни думи, мисли и усеща, а убеждението на създателите е, че тези промени са свързани с метода, по който възприемаме действителността.

........................

Още сходни четива може да намерите на уеб страницата Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР