Една четвърт от президентския мандат на Доналд Тръмп вече е

...
Една четвърт от президентския мандат на Доналд Тръмп вече е
Коментари Харесай

Какво промени Тръмп за една година управление

Една четвърт от президентския мандат на Доналд Тръмп към този момент е в историята. Тази седмица се навършва една година от влизането му в Белия дом на 20 януари 2017 година В миналите 12 месеца имаше спазени, нарушени и подценени предизборни обещания.

Медиите се занимаваха извънредно с неуморното му наличие в " Туитър ", предизвикващо по в миналото по няколко абсурда дневно. Така съвсем се изгуби фокусът върху това какво действително промени индивидът, който под лозунга " Америка преди всичко " оглави Съединени американски щати без никакъв опит в обществената или военната сфера.

Ето какво демонстрира една бърза равносметка на постигнатото от Доналд Тръмп до момента:

Имиграция

Администрацията на новия президент се зае с този въпрос съвсем незабавно. Но президентската заповед да се затворят границите за поданици на няколко най-вече мюсюлмански страни бе сполучливо атакувана в съда и провокира безпорядък по американските интернационалните летища. Последва отдръпване, преиздаване и поправяне на решения на Белия дом и обособени министерства и организации, които към този момент устояват на офанзивите в съда.

В същото време с 30% се усилиха задържанията за нарушение на имиграционното законодателство - общо съвсем 144 000 души към края на октомври 2017 година

Други стотици хиляди чужденци са изправени пред неразбираемо бъдеще - към 700 000 души, влезнали без съответните документи като деца и 200 000 салвадорци, на които Съединени американски щати разрешиха краткотрайно да останат след естествени бедствия в страната им.

Тръмп на няколко пъти настоя да се промени радикално имиграционният режим, да се закрие лотарията за Зелена карта и да се ограничи опцията непрекъснато пребиваващи да могат да изтеглят родственици в страната.

Прочутата стена по границата с Мексико е на стадий искане на 18 милиарда $ (като част от спомагателни към 33 милиарда за цялостна отбрана с нови чиновници, инсталация и мобилни патрули) и издигане на няколко образци от разнообразни планове за оборудването. Тръмп продължава да упорства, че Мексико по един или различен метод ще заплати разноските, само че по този начин и не изясни по какъв начин тъкмо ще се случи това.

Съдебна власт

Републиканците в Сената бяха подложени на критика за решението си да спрат през 2016 година даже разискването на оферти от президента Барак Обама претендент за нов член на Върховния съд, само че това разреши на Тръмп скоро откакто пое поста да прокара своята номинация.

Блокадата на републиканските сенатори през последните две години от мандата на Обама засегна и други съдилища. Така Тръмп би трябвало да запълни рекорден брой свободни места - за една година съумяха да минат единствено 18 негови номинации, 47 чакат утвърдени от Сената, а незаетите позиции са общо 149.

Всички тези места са с пожизнени мандати, което значи, че и дълго откакто Тръмп към този момент не е в Белия дом той ще е оставил отпечатък върху американското правосъдие. Но в случай че през октомври 2018 година републиканците изгубят надзор над Сената, това може въобще да не се състои.

Инфраструктура

Още в първото си президентско слово след полагането на клетва Тръмп приказва за амбициозна стратегия за вложение в националната инфраструктура - " автомагистрали, мостове, летища, тунели, железници ". Но за една година това не откри място измежду целите на администрацията, предпочитаща да се занимава със опазване на здравето и данъчна промяна.

Ако бе повел инфраструктурната стратегия, одобрявана от двете партии в Конгреса и от обществеността, вместо да провокира шумни разправии към имиграцията и прекъсване здравната промяна на Обама, евентуално Тръмп щеше към този момент да разполага с нещо съответно, което да покаже в година на значими частични избори.

Здравеопазване

Почти цяла година се проваляха опитите да бъде анулирана схемата Обамакеър и да бъде сменена с закостенял проект. Два опита бяха нужни на Камарата на представителите да прокарат неговия закон, който безогледно бе отритнат в Сената. Макар републиканците да управляват и двете камари на Конгреса, по този начин и не се стигна до единна позиция или план.

След като конгресмени и сенатори не оказват помощ, Тръмп се зае с пълномощията си да подкопава основите на най-голямата здравна промяна в Съединени американски щати от близо 40 години. Той спря федералните заплащания, с които застрахователни компании намаляваха разноските за небогати американци, приключи агитирането хората да се запишат в схемата, а през декември бе анулирано задължението всеки жител на страната да си направи здравна застраховка до януари 2019 година Иначе казано, американци, които се усещат здрави, могат да не се застраховат и да го създадат, когато се сблъскат със здравен проблем. А това автоматизирано оскъпява застраховките за всички.

През октомври президентът разгласи изключително състояние в опазването на здравето поради епидемията от корист с опиоиди. Но нареждането му изтича в края на януари, а и той не го поддържа с никакви финансови средства и ясно написани политики.

Търговия

Оттеглянето на Съединени американски щати от съглашението за тихоокеанското партньорство TPP и началото на договаряния с Канада и Мексико за предоговаряне на съглашението за свободна търговия NAFTA са ярка илюстрация на предизборните обещания на Тръмп за " реципрочна търговия " и поддръжка за американското произвеждане.

Започнаха инспекции на разнообразни вносни режими, които може да доведат да въвеждане на мита по отношение на съществени сътрудници като Канада и Европейски Съюз. Острите му нападки против Китай по време на акцията не бяха последвани от съответни дейности, а комерсиалният недостиг с китайците доближи през ноември 35.4 милиарда $ от общо 50.5 милиарда $ недостиг за цялата външна търговия на Съединени американски щати.

Данъчна промяна

В края на 2017 година Тръмп се похвали, че е подписал повече закони и укази от който и да е президент. (В реалност въпросните 94 решения са надалеч обратно от 684-те на Джон Кенеди). Безспорно е, че годината завърши за него с значима победа - обширна данъчна промяна, която той показа като дълго чакано облекчение за бизнеса и семействата. Но Белият дом разчита стопанската система да нарасне задоволително бързо, с цел да компенсира дупката в бюджетните доходи от най-малко 1.5 трилиона $ за 10 години, които отваря тази промяна.

Все още нищо не е реализирано от заканите му да накаже с мита и такси фирмите, които изнасят облаги и производства в чужбина. Големите вложители от Уолстрийт продължиха да изполват малки врати в законите, с цел да си понижават заплащанията по налозите. Тръмп обича да акцентира, че корпорациите били почнали да връщат част от облагите си на клиенти и чиновници, до момента в който социологическите изследвания демонстрират, че мнозина американци не имат вяра промяната да промени сензитивно финансите им.

Околна среда

Тенденцията не беше от най-видимите през последните 12 месеца, само че администрацията понижи доста федералните регулациите в бранша. Започна се още в първите дни на мандата с разрешаване строителството на два противоречиви петролопровода и се приключи с отварянето на девствени територии в Аляска, както и на съвсем цялото американско крайбрежие, за сондажи за нефт и газ.

Отпаднаха и федералните ограничавания за въглероден оксид от въглищни централи, което години наред ще бъде оспорвано в съда. Според " Ню Йорк таймс " от плануваното прекъсване на най-малко 60 федерални регулации до момента са анулирани 29.

В международен проект несъмнено най-запомнящият се акт бе отдръпването от Парижкото съглашение за климата, въпреки че параметрите в него са пожелателни. Процедурата е още в ход и даже във Вашингтон не трансформират мнението си, тя ще завърши след към 3 години.

Икономика

Добрите вести за Тръмп от стопанската система следваха една след друга. Борсите изкачват връх след връх, безработицата понижа от 4.8% на 4.1% (17-годишно дъно), Брутният вътрешен продукт набъбна през третото тримесечие с 3.2%. (най-добрият резултат от 2015 година насам).

Това не може да не носи оптимизъм - 17-годишен връх при потребителите и 45-годишен при дребния бизнес.

Но в забележителна степен това се дължи на продължение на трендове от времето на Обама и множеството американци го осъзнават.

Външна политика

Най-голямата проява на военна мощ в първата година на Тръмп бе ракетният удар по сирийска база след използването на химическо оръжие. Най-много жертви (четирима) военните дадоха в интервенция на спецчастите в Нигер.

Президентът остави генералите да осъществят задачите си в Сирия и Афганистан. На едното място предвожданата от Съединени американски щати коалиция способства за серия тежки провали за " Ислямска страна ", само че на другото се наложи още веднъж контингентът да бъде повишен до 14 000 души.

Ключовите горещи точки бяха три - връзките с сътрудниците в НАТО, нуклеарната стратегия на Северна Корея и признаването на Ерусалим за столица на Израел.

На първото си присъединяване на среща на върха на НАТО президентът не изненада никого с повторение на настояването съдружниците да усилят бюджетите си за защита и въоръжение, само че изненада всички с отсъствието на експлицитен ангажимент на Съединени американски щати по член 5 на Вашингтонския контракт.

Напрежението с Ким Чен Ун бе композиция от все по-остри и колоритни реплики и избрания, разменяни посред им, с чести тествания на севернокорейски ракети и подновяването на нуклеарните опити от КНДР. В Организация на обединените нации Тръмп се закани, че страната му може да се окаже принудена да изтрие Северна Корея от лицето на земята, само че цената на военния сюжет са десетки и стотици хиляди жертви, а към този момент новите наказания не дават необикновен резултат.

Признаването на Ерусалим разгневи Близкия изток, раздразни голям брой мюсюлмански страни и страни от Европейски Съюз, само че в това време президентският шурей Джаред Къшнър и Саудитска Арабия приготвят някакъв проект за палестинския въпрос.

Обещанието да Съединени американски щати да изоставен договорката за иранската нуклеарна стратегия към този момент е повече фанфари, в сравнение с действителни дейности.

Впрочем, по този начин наподобява и по-широката картина - Тръмп приказва за външната политика по безподобен метод, акцентира, че Америка би трябвало да е преди всичко и е подложен на критика, че подкопава мястото на страната си в света, само че действително разбъркванията не са толкоз трагични.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (645)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР