Една четвърт от болниците и здравните центрове по света не

...
Една четвърт от болниците и здравните центрове по света не
Коментари Харесай

1/4 от здравните заведения по света нямат достъп до чиста вода

Една четвърт от лечебните заведения и здравните центрове по света не разполагат с главен тръбопровод и страдат от липса на безвредна и чиста вода, нужна за грижите за пациентите, се показва в отчет на Организация на обединените нации.

Световната здравна организация (СЗО) и Фондът на Организация на обединените нации за децата (УНИЦЕФ) оповестяват също, че една пета от здравните заведения по света не разполагат с обикновена тоалетна.

"Представете си да родите или да заведете болното си дете в здравен център, в който няма чиста вода, тоалетна или умивалник. Това е всекидневна реалност за милиони хора ", споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от Българска телеграфна агенция.

Въз основа на данни от 125 страни, двете организации са открили също, че една шеста от здравните заведения по света не разполагат с подобаващи уреди за хигиена на ръцете.СЗО и Уницеф регистрират, че 17 милиона дами годишно раждат в здравни заведения, в които липсват обикновени хигиенични и санитарни условия. "Когато в сходно заведение се роди бебе, рискът от инфекции и гибел за него и майката е висок ", споделя изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Организация на обединените нации приканва страните да изготвят проекти и да наложат стандарти за възстановяване на обстановката, както и да ангажират локалните общности в мониторинга на измененията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР