Една чаша сок от цвекло сутрин понижава кръвното. До този

...
Една чаша сок от цвекло сутрин понижава кръвното. До този
Коментари Харесай

Чаша сок от цвекло сутрин - профилактика срещу високото кръвно

Една чаша сок от цвекло заран намалява кръвното. До този извод са стигнали учени от Лондонския медицински лицей след серия опити, оповестява списание Hypertension.

Учените разделили доброволците на две групи. Първата всекидневно изпивала 250 мл сок от цвекло, а втората същото количество вода, без банкет на медикаменти.

Резултатите посочили, че при хората, които са пили сок, се е намалило систоличното и диастоличното налагане. Ефектът се е появил часове след потреблението.

Според откривателите сокът от цвекло уголемява кръвоносните съдове и усъвършенства кръвоснабдяването, с помощта на нитратите, които растението единствено синтезира. В една чаша сок се съдържат толкоз потребни нитрати, колкото в една маруля.

Подобно проучване извършено през 2016 година откри, че нитратите усъвършенстват функционалността на кръвоносните съдове и препятстват образуването на тромби у заболели с нараснал холестерол в кръвта. Проучването е извършено в сходство с правилата на доказателствената медицина.

Как учените изясняват резултата: нитратите се трансформират в организма в азотен оксид. Той е мощно защитно вещество за кръвоносните съдове, понижава техния тонус, прави ги по-еластични и снижава кръвното налягане, възпрепятства развиването на атеросклероза и образуването на тромби.

Затова специалистите предлагат заран да се изпива чаша сок от цвекло като профилактика.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР