Една амбициозна Полша, която се отдалечава от Европа и разчита

...
Една амбициозна Полша, която се отдалечава от Европа и разчита
Коментари Харесай

Атомна Полша е готова да мине без Европа

Една амбициозна Полша, която се отдалечава от Европа и разчита на центрове на власт отвън своя район във военната и нуклеарната сфера, също не е най-хубавият вид за Европейския съюз.

Съединени американски щати и Южна Корея са спечелили, Франция се издъни. Така може да се характеризира резултатът от полския избор на реализатори за построяването на двете нуклеарни централи. Миналата седмица Варшава разгласи подписването на контракт с американския тръст Westinghouse, който беше приветстван от министъра на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм, която сподели, че той ще сътвори " към 100 000 работни места за американски служащи ".

След това беше подписано писмо за планове за създаване на атомна електроцентрала с южнокорейската компания Korean Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP). Така френският тръст Électricité de France (EDF), който също претендира за тези контракти, е изритан от полското атомно уравнение.

„ Тъй като Полша е член на Европейския съюз, можехме да мислим и даже да се надяваме, че тя ще избере европейски водач (в нуклеарната промишленост - С.С.), разяснява обстановката едно от френските издания. Франция е водач в тази област повече от 40 години.Ние можехме да разчитаме и на историческата непосредственост сред Полша и Франция. ”

Но не. От официална позиция мотивацията на Варшава при избора на реализатори може да се изясни с стопански съображения. Корейците дадоха обещание да вземат към 26,7 милиарда $ за построяването на шест реактора с мощ 8,4 GW. В същото време те са подготвени отчасти да финансират плана, да построят цех за произвеждане на нуклеарно гориво, да предадат нуклеарните си технологии на поляците и да обучат личен състав.

Американската оферта за шест реактора с мощ 6,7 GW е на стойност към 31,3 милиарда $ (въпреки че Гранхолм даде други числа - към 40 милиарда долара). Що се отнася до френското предложение, EDF беше подготвена да вземе от 33 до 48,5 милиарда $ за построяването на четири до шест реактора с мощ от 6,6 до 9,9 GW. Както можете да видите, Южна Корея предложи най-хубавите условия.

Но има и политически аспект. „ Ако Варшава ускорява военното съдействие с Вашингтон и Сеул, тогава тя няма спомагателни тласъци да работи с Париж “, написа вестник Rzeczpospolita. „ Варшава има вяра, че Париж би трябвало да се постарае повече и да направи по-добра оферта в идната договорка. “



Ярослав Канински

Толкова ли е „ безпомощна “ обаче Франция? В момента ръководещата полска коалиция, водена от Партията на правото и справедливостта (PiS), разисква разновидности за нулиране на връзките с Европейската комисия, твърди журналистът Михал Коланко. По неговите думи, PiS е подготвена да прегледа всички сюжети, чак до цялостна проверка на противоречивата правосъдна промяна, единствено и единствено да реализира деблокиране на грантовете, предопределени за Полша от Европейския фонд за икономическо възобновяване.

Между другото, Ярослав Качински, ръководител на Право и правдивост, неотдавна стартира да приказва за допустима „ еластичност “ в разговора с Европейски Съюз. Но вероятностите на Варшава в тази посока зависят освен от реакцията на Брюксел.

По едно време имаше клюки, че полските управляващи непосредствено загатнали на Париж, че възможностите EDF да завоюва търга за създаване на атомна електроцентрала ще бъдат доста увеличени от помощта на Франция при полските старания за оправянето с Фонда за икономическо възобновяване. След като Варшава заложи на американски и южнокорейски сътрудници, Париж надали ще се интересува да поддържа поляците в разногласията за отпущането за тях на средства от европейските бюджети.

В същото време има огромна възможност освен Франция да показва отрицателно отношение. Германските издания са внимателни към атомните проекти на Варшава. „ Полша желае да се трансформира в „ нуклеарен център “ в Централна и Източна Европа “, написа вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, акцентирайки, че Полша повдига въпроса дали Европейската комисия ще блокира проектите за създаване на атомните електроцентрали заради „ липса на бистрота в процеса на асортимент ” на реализатори.

Между другото, за опцията от подобен излаз приказват и полски опозиционни политици. Във Варшава не имат вяра доста в това, смятайки, че „ отслабеният Европейски Съюз “ няма да посмее да влезе в клинч с Вашингтон, а също по този начин няма да желае „ да накара Полша да почувства, че по-тясната интеграция с Европейски Съюз наподобява като неприятен вид “. Но казусът тук е, че амбициозната Полша, отдалечаваща се от Европа и залагаща на центрове на мощ отвън своя район както във военната, по този начин и в атомната сфери, — също надалеч не е най-хубавия вид за Европейския съюз.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР