Една 80-годишна традиция продължава да се утвърждава във Финландия и

...
Една 80-годишна традиция продължава да се утвърждава във Финландия и
Коментари Харесай

Бебешките кутии - символът на финландското общество

Една 80-годишна традиция продължава да се утвърждава във Финландия и притегля интернационалното внимание. Страната изпраща на всички родители в нея, които чакат бебе, по една специфична кутия - подарък от страната. 

Родителите несъмнено се радват , споделя в материал Би Би Си. 

" Това е заек ", споделя млада майка във Финландия. " Не, слон е ", поправя я сътрудникът ѝ, до момента в който тя разопакова кутията, която таман е взела от локален супермаркет. Цветната картонена бебешка кутия съдържа неща, нужни за бебето им, което ще се роди през февруари 2019 г. 

Тази година кутията съдържа 63 продукта. В нея има картичка, на която написа " Kela ви пожелава благополучие и поздравява цялото семейство ". Kela е организацията за обществена сигурност към държавното управление на Финландия. Родителите, които чакат дете из цялата страна, получават една и съща кутия от страната. Така се възпитава чувство, че всички хора са равни.

Кой заплаща за нещата вътре и какво цели този подарък? 

Традицията стартира от 1938 година, когато цената на нещата в кутията била общо 450 финландски марки или към 2,6 $ - към 1/3 от месечната заплата на един промишлен служащ. Целта била да се усъвършенства майчинското и детско здраве и да се възпре ниския демографски растеж сред двете международни войни. През 1936 година статистиките на Kela показвали, че 4,543 деца в страната са умряли преди да навършат 1 годинка, което се равнява на 66 смъртни случая на всеки 1000 раждания. Грип, пневмония, диария, магарешка кашлица и туберкулоза били измежду най-честите аргументи за детската смъртност. По това време 80% от популацията на Финландия е живяло в селата и е било в по-голямата си част формирано от небогати аграрни фамилии. Здравните услуги били лимитирани и майките раждали най-вече вкъщи, не постоянно в хигиенични условия. Ето за какво първите кутии съдържали чисти листове хартия - върху които да се ражда. 

През 40-те и 50-те години в кутията били включени бебешки дрешки, като всичко било безцветно, с цел да могат майките да ги избродират и по този начин да ги създадат неповторими за своето бебе. 

Водеща причина за въвеждането на кутиите била потребността Финландия да прави повече бебета. " Здравите бебета ще пораснат, с цел да станат здрави данъкоплатци ", споделя финланският етнолог Санна Саркела. Бебетата били и евентуални здрави бойци, които да се борят с огромни закани като хитлеристка Германия или Съветския съюз на Сталин. 

Първите бебешки кутии били подарявани с едно изискване: майката трябвало да посети доктор, акушерка или клиника за пренатални заболявания за здравна инспекция. Така кутиите подтикнали дамите да търсят здравни грижи - процедура, която продължава и до през днешния ден. И по този начин до в този момент, когато за 2017 година Финландия има 3,9 смъртни случая на деца на 1000, до момента в който през 30-те години били десетократно повече. Освен това намаляла и смъртността на майките, от 71,8% на 100 000 раждания през 1960 до 5,7 през 2016. Разбира се, това усъвършенстване не се дължи единствено на кутиите - медицинските уреди и практики в десетилетията извънредно са се подобрили. Жените към този момент не раждат вкъщи. Но въпреки всичко, и кутиите имат своето въздействие, считат специалисти. 

От 1949 година бебешката кутия се популяризира до всички бъдещи родители във Финландия. От тогава тя се е трансформирала в споделено преживяване, свързващо генерации и даже в част от националната еднаквост на Финландия. " Родителите ми към момента пазят моята кутия ", споделя Хайди. - В нея държат коледни украси.

" Това е вид знак на финландското равноправно общество. Всеки получава кутията, без значение дали е богат или безпаричен ", разяснява младата майка Хайни Саркка. " Кутията има всичко, от което се нуждае бебето. Това дава добър старт в живота даже на бедните фамилии ", счита тя. 

Облеклото в кутията се променя всяка година, тъй че е елементарно за майките да открият бебета, родени едновременно. Често това става повод за диалог и майките на деца на една и съща възраст се свързват между тях. 

Финландците даже слагат бебетата си да спят в кутиите. По този метод кутията за бебета се трансформира във вторично място, където бебето може да изчака денем. Статистическите данни на Kela демонстрират, че през 2011 година 42% от родителите са употребявали кутията като легло, като тези проценти спадат до 37% през 2017 година

Решението на държавното управление да даде на всички родители бебешка кутия приказва, че страната цени живота на всяко дете. Това е значима национална стратегия. Може би е отражение на финландското общество: кутията става част от връзките сред страната и нейното ново потомство, вместо тя да се употребява от един съответен политик като инструмент за повишение на известността.

Вътре в кутията всички дрешки са подобаващи за обличане и от девойки, и от момчета. Посланието е, че двата пола са равни. 

От 2011 година кутиите за бебета не съдържат брошури или книги, само че те към момента са предопределени да изпращат на родителите сигнали. Кутията да вземем за пример е съдържала биберон от 1995-2000 година и бебешка бутилка от 1998-2000. Но когато било открито, че кърменето е най-хубавото нещо, бутилките и бибероните бързо изчезнали от нея. Проблемите с околната среда също са наранени. Памперсите за еднократна приложимост били сменени с многократни пелени. 

Всяка година комисия се събира, с цел да реши какво да включи в кутията. През 2018 тя добавя елементи, включващи пухени обувки в синьо и бяло като финландския байрак, вълнени панталони, чеп и лъжица. Кондоми и лубрикант също са включени за родителите, с цел да им напомнят да избегнат нежелана бременност по време на интервала след раждането на бебето. Общо предметите в подарената кутия през 2018 година са 63, дружно с бебешка четка за зъби и др.  

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР