Единство около огромните ползи от приемането на единната европейска валута

...
Единство около огромните ползи от приемането на единната европейска валута
Коментари Харесай

Всички обичат еврото - президентство, кабинет, БНБ

Единство към " големите " изгоди от приемането на единната европейска валута от страна на президентството, служебното държавно управление, както и от Българската национална банка.

В конференция, озаглавена " България в еврозоната - преимущества и благоприятни условия ", взеха присъединяване вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на финансите Росица Велкова, вицепремиерът с сектор еврофондове Атанас Пеканов, гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев, финансисти, икономисти, шефове на европейски национални банки и други

Подписването на  е втората знакова стъпка в посока приемане на еврото след 2020 година, когато страната ни влезе в механизма ERM II или така наречен " чакалня " на еврозоната, посочи вицепрезидентът Йотова.

Същевременно обаче съществуват доста мощни опасения от приемането на еврото, които се дължали на неспособността на Европейски Съюз да отговори съответно на редица наболели въпроси, а рецесиите са съвсем перманентни - международната финансова такава от 2008 година, коронавирус пандемията, а в този момент войната в Украйна, уточни още тя.

Еврото обаче съумява да устои на тези тествания, посочи Йотова.

" Еврото устоя на всички рецесии през последните 20 години. Анализите са изключително нужни, с цел да бъдат предотвратени неверните в бъдеще. Една такава неточност, която съпътства България, е неналичието на осведоменост, тъй като това е най-хранителната среда за основаване на подозрения и отменяне. Последното изследване сочи, че 56% от жителите имат съществени подозрения към еврото. Тези числа приказват едно - чака ни доста работа, с цел да разясним всички въпроси на българите ", сподели тя.

Така популистите получават причините си срещу - посочи още вицепрезидентът. Влизането ни в еврозоната пък би значило и дефинитивно влизане в европейското семейство.
 Народно събрание реши: Кабинетът да форсира процеса по приемането на еврото
Народно събрание реши: Кабинетът да форсира процеса по приемането на еврото

Запазва се формалният валутен курс

Няколко значими изгоди от приемането на еврото изтънка шефът на Българска народна банка Димитър Радев - изцяло икономическо развиване на България, надграждане на паричния режим, ускоряванена процеса на догонване на средноевропейските равнища на приходи и възстановяване на функционалността на институциите.

" Приемането на еврото може да се преглежда като механически развой. Първо, тъй като левът бе закрепен към еврото още от самото основаване на европейската валута. И второ, тъй като еврото е нашата аварийна валута, която подсигурява стабилността на лв.. Тоест става дума за трансформиране на еврото в локална валута ", съобщи Радев.

Огромни са изгодите от приемането на еврото, добави на собствен ред и служебният финансов министър Росица Велкова. Сред тях са по-добрата рентабилност и по-изгодните лихвени проценти по дъжавния дълг, а и се чака да се форсира процесът по увеличение на приходите, посочи тя.

Няма и място за съпоставяне сред невъзможността, към този момент, България да влезе в Шенген, и интеграцията в еврозоната, счита министърът. " Има строги числови критерии, при чието изпъление няма учредения да не ни одобряват. "
 И публично: Оставаме отвън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 година
И публично: Оставаме отвън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 година

Австрия и Нидерландия блокираха решението за нас

В рамките на осведомителната акция за разяснение на преимуществата от приемането на еврото финансовото ведомство е провело социологическо изследване, които да установи настройките по въпроса. Резултатът в подробност ще бъде разгласен през идващите дни. Все отново, отговори на въпрос на News.bg Велкова - настройките на бизнеса са положителни, а тези на жителите не са " напълно отрицателни ".

И Атанас Пеканов, вицепремиер с сектор еврофондове, на собствен ред опроверга главното безпокойство на съперниците на еврото - че приемането му ще докара до скок на цените на съществени артикули.

" Това не е нещо, което сме следили в останалите страни, няма такава наклонност за повишение на инфлацията доста доста в други страни, които са съпоставими с България. Разбира се, че съществува риск от далавера в обособени търговски обекти, което би трябвало да пресечем. Отсега би трябвало да стартираме да споделяме какви ще са ограниченията това да се стопира, по какъв начин това ще се случва. Това в Хърватия да вземем за пример действа извънредно дейно. "

" Предимствата преобладават доста над възможните опасности. Предимствата ще дойдат от страна доверие към страната ни, нараснали вложения, нараснала икономическа интензивност, понижени разноски по транзакции, институционална конвергенция, както и изсветляване на приходите ", разви тезата си Пеканов.

Конференцията бе посрещната и от митинг - последователи на партия " Възраждане " проведоха митинг пред залата, в която бе извършено събитието. " Не на еврото ", гласяха плакатите.

В залата, постфактум, влезе и водачът на партията Костадин Костадинов, съпроводен от огромна част от парламентарната си група.

" Голяма част от българското общество не желае унищожаването на лв.. Това, което се случва, е държавен прелом, тикане на страната към революция. Никой няма правото да взема решение от името на българския народ ", разяснява пред медиите на влизане Костадинов, още веднъж настоявайки - да се организира референдум по въпроса.

Партийният водач обаче не получи думата в формалната част , а след към половин час, съпроводен от съпартийците си, напусна събитието.

" Възраждане " ще събира 500 000 подписа срещу еврото

Въвеждането на еврото цели заличаване на българската стопанска система и държава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР