Единственото по-лошо от римейк на класически филм е правенето на

...
Единственото по-лошо от римейк на класически филм е правенето на
Коментари Харесай

Защо Blade Runner 2049 ще бъде велик

Единственото по-лошо от римейк на типичен филм е правенето на продължение на кино класика. И то 35 години по-късно.
По принцип това предписание работи. Но не и в тази ситуация на Blade Runner 2049 (премиерно по кината от 6 октомври).

Режисираната от Ридли Скот кинотворба от 1982 в действителност заслужава паметния си статус. Базирана на книгата на Филип К. Дик – Мечтаят ли роботите за електроовце?, изпълнена с неповторимо нео ноар чувство, равни дози сай фай и екшън, Blade Runner е филм, съпоставим по въздействие и идея с 2001: Космическа авантюра.

?



Режисьорът
До момента Денис Вилньов няма неверен ход. И поради Затворници, и поради Сикарио, само че изключително поради пъклен впечатляващия Първи контакт, който беше един от най-силните филми на 2016. Вилньов знае по какъв начин да се отнася както към драмата, по този начин и към задъхания екшън и още повече – към сериозния, интелитентен сай фай.

Постановката
За да бъде по едно и също време класен и актуален, само че и да наподобява на кино лентата от 1982, Blade Runner 2049 разчита минимално на компютърна анимация. Вместо зелен екран, филмовата галактика на Вилньов е основана с десетки дребни и огромни макети (включително великански такива на здания и обширни помещения), стотици реквизитни облекла и оръжия, както и хиляди изпипани дребни елементи. Това прави целия филм по-естествен, нищо че става дума за фантастика.

Харисън Форд
Великият, неповторимият Харисън Форд, който направи Blade Runner именит с играта си, още веднъж е тук. Естествено, ролята му има директгна връзка с онази преди 35 години, а за нас този актьорски гений и несравним глас постоянно са добре пристигнали.



Райън Гослинг
Един от най-големите артисти на нашето време умее най-добре едно – да свети, постоянно, без значение каква роля му е поверена. Тук е по едно и също време жертва и воин, оцапан с кръв храбрец, търсещ тежки отговори в едно антиутопично общество в не толкоз далечното бъдеще на Земята. „ Той не просто играе. Гослинг се просмуква в ролята, която му е поверена”, споделя за него Форд. Знаем, че е прав.

Музиката
Саундтракът на истинския Blade Runner е поверен на грандиозния Вангелис, който го изпипва в класическо-футуристичен тип. И ние го слушаме до ден сегашен. ОК, този път за музиката не дава отговор великият грък, само че пък за нея се е погрижил може би най-хубавият основател на саундтрак звуци в последните десетилетия – Ханс Цимер. Чакаме да чуем всяка нота.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР