Единственото, което разбирам, е, че г-н Симеонов не познава нашия

...
Единственото, което разбирам, е, че г-н Симеонов не познава нашия
Коментари Харесай

Има сигнал до ЕК за опит за национализация с новия законопроект за хазарта на Валери Симеонов

Единственото, което разбирам, е, че господин Симеонов не познава нашия бизнес. Може би обаче непознаването на Конституцията е проблем. Това съобщи изпълнителният шеф на " Национална лотария " Димитър Ганев.
Според Ганев, в Конституцията, като се изключи че частната самодейност е предпазена като неприкосновена, е посочено къде може да има монопол и
хазартът не е измежду тези области.
Сезирали сме към този момент Европейска комисия, надяваме се, че в случай че законът мине, някой ще сезира Конституционния съд . " Много мъчно ни е да разбираем какво считат да създадат ", уточни Ганев, до момента в който разказваше, че компанията му се обръща и към интернационалните организации, в които членува. Според него, приказваме за национализация, тъй като се взема лиценз – " Национална
лотария " има два лиценза, един петгодишен и един десетгодишен. Сега желаят със закона да ни оставят едни три месеца, даде главният мотив за готвена национализация Димитър Ганев.
Основният образец, който Валери Симеонов дава, е австрийската
лотария. Там обаче лотарията се ръководи от частна компания, въпреки че има държавен монопол. В Англия, в Италия, в Турция операторите са частни оператори. Спечелихме в Молдова концесия, т.е. отново частен оператор при държавен монопол, посочи Ганев пред Нова телевизия.
Димитър Ганев описа и, че в действителност Спортният тотализатор е държал продажбата на хартиени билети и този сегмент е де факто банкрутирал преди появяването на " Национална
лотария " . " Преди да се появим, тотото правеше по 5 млн. лв. годишно. Сега, по моя неофициална информация, печели по 50 млн. лв. ", акцентира изпълнителният шеф на " Национална лотария " какъв резултат има от частната самодейност.
Ганев беше безапелационен, че в случай че лицензът на компанията му бъде лишен, то хората няма да спрат да играят и няма да отидат при държавния монопол, а ще търсят други способи – да вземем за пример през интернет.
Що се отнася до въпроса с данъчното облагане, Димитър Ганев посочи, че в
хазарта има държавна такса, а не налози. По думите му, по закон в този момент в България има дава метода за заплащане - при по-голяма основа и по-малка ставка или по-малка основа, само че по-голяма ставка. Избрахме вторият вид на заплащане, с цел да можем да плащаме по-големи облаги , добави той и акцентира, че от 5 години " Национална лотария " е проверявана и до момента не е имало проблеми.
Само предходната година " Национална
лотария " е платила държавна такса от 70 млн. лв., а тотото – 40 млн. лв., сподели Ганев. Валери Симеонов за какво не предложи парите от нашата такса да отива единствено за спорт, попита той. И сподели още, че " Национална лотария " е платила общо 100 млн. лв. налози, а настрана е и Данък добавена стойност, като по това перо парите отиват непосредствено в държавния бюджет, тъй като „ Национална лотария ” не е записана по Данък добавена стойност. " Не смятам, че една смяна в закона ще докара до нещо по-добро ", сподели Ганев.
Припомняме, че когато разгласи законопроекта си, Валери Симеонов посочи като претекстове " здравето на нацията " и " спортни цели ", както и упрекна частните оператори, че търсели по какъв начин да не заплащат облаги, акцентирайки практиката на разсрочване, с думите: " Дай, Боже, спечелилият премията да се спомине ". Всъщност разсроченото заплащане е прийом, употребен по целия свят и много постоянно по този начин се вземат повече пари общо от спечелилия, като той е обезпечен за по-дълъг интервал от време с доход. А какво е нарушаването на Конституцията в предлагането на Симеонов - научете в този материал!
Приходите за страната очевидно не вървят добре. Трудно този закон ще мине юридически, сподели пред Българска национална телевизия някогашният кмет на София Стефан Софиянски, който видя протичащото се като национализация.
Какво сподели главният спонсор на " Левски " Васил Божков на среща със сините почитатели поради проектозакона – научете в Sportlive.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР