Единственото досега цялостно изследване в България на монументалното изкуство на

...
Единственото досега цялостно изследване в България на монументалното изкуство на
Коментари Харесай

Великотърновецът Димо Иванов е автор на единственото цялостно изследване в България на сграфито пана


Единственото до момента изцяло проучване в България на монументалното изкуство на сграфито паната е дело на великотърновеца Димо Иванов. В продължение на три години той обходи цялата страна, влезе и в 40 някогашни и настоящи военни поделения, с цел да изследва и опише над 700 сграфито пана.

Монументалното изкуство на сграфито паната е потънало в забвение от години и това е повода, която предизвикала 32-годишния великотърновец Димо Иванов да направи проучването. С тригодишния си труд неотдавна той отбрани докторска дисертация по тематиката в катедра “Стенопис ” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий ”.

Думата сграфито идва от италиански език и в превод значи “издрасквам ”, изяснява Димо Иванов:

" В случая значи издраскване на разноцветни мазилки, които се поставят една върху друга и до момента в който още са мокри, художникът със специфични принадлежности ги изрязва на избрани места и по този начин се получава изображението върху стената. Чрез него се основават творби, които са трайни със епохи. Доказателство за това са най-старите непокътнати сграфита във Флоренция, Италия, които са от интервала на Ренесанса – края на XV - началото на XVI век. Последните археологически разкрития от предходната година демонстрираха, че сграфито има и от Древен Египет. Благодарение на моето проучване се появи, че най-старото сграфито в България е това в село Калейца, Ловчанско, и съставлява напълно обикновена орнаментална декорация на къщите от края на 30-е години ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР