Единственото българско висше училище в чужбина – Тараклийският държавен университет

...
Единственото българско висше училище в чужбина – Тараклийският държавен университет
Коментари Харесай

Вицепрезидентът към молдовския посланик: С развитието на Тараклийския университет ще развием и район Тараклия

Единственото българско висше учебно заведение в чужбина – Тараклийският държавен университет „ Григорий Цамблак “, има повече капацитет за развиване. Общата ни цел е младежите, които го приключват, да получат положително обучение, съобразено със спецификите на района, да останат да живеят в Тараклия и да го развиват. Това съобщи вицепрезидентът на среща с посланика на Република Молдова в България Анатол Чебук на „ Дондуков “ 2.

Вицепрезидентът посочи нуждата от основаване на просветителни и бизнес благоприятни условия за развиването на популации с българи молдовски район и от взаимни капиталови планове с България. „ Затова би трябвало да се ускори ползата към университета, да се увеличи качеството и да се основат специалности, нужни за района “, уточни.

Вицепрезидентът изрази вяра в най-скоро време да бъдат финализирани договарянията по преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. От началото на образователната година в Тараклийския държавен университет се образоват студенти по компетентност „ Бизнес мениджмънт “ на русенското висше учебно заведение. Посланик Чебук срещна вицепрезидента с проектите на молдовската страна за всеобхватна промяна на висшето обучение, която ще стартира идната година.

На срещата бяха разисквани и опциите за образование в български висши учебни заведения, които дава българската страна за студентите от български генезис, и измененията, които бяха признати по самодейност на вицепрезидента, за облекчение на този развой.

По-рано вицепрезидентът Йотова изпрати приветствен адрес до Мая Санду по случай избирането ѝ за президент на Република Молдова. изрази убеденост, че и отсега нататък ще продължи положителното съдействие сред двете страни и благодари за грижата за правата на българското етническо малцинство, което е едно от най-старите в страната – на повече от 200 години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР