Единствено при нас в България се извършва един от най-модерните

...
Единствено при нас в България се извършва един от най-модерните
Коментари Харесай

Шефът на „Майчин дом“ д-р Иван Костов пред Flashnews: Има тенденция жените да се връщат към нормалното раждане

„ Единствено при нас в България се прави един от най-модерните и авангардни проби. Това е неинвазивен тест по време на бременност, с който може да се дефинира резус фактор на бебето “. Това споделя в изявление за Flashnews.bg шефът на най-голямата АГ болница у нас – „ Майчин дом “ – София доктор Иван Костов. 

„ През последните години болничното заведение съумява да се псравя финансово и даже е на облага “, споделя още той. Вижте и цялото изявление с доктор Костов за трендовете при ражданията у нас и за какво секциото по желание може да бъде и рисково:
Д-р Костов, скорошно изследване демонстрира, че половината от бебетата през 2022 година у нас са родени посредством секцио. Според здравните стандарти в света за естествен се приема % сред 6 и 15. Каква е повода за този фенономен и проблем ли е той?
Въпреки отчитането в последно време на намалелия брой, „ цазаризмът “, т.е. броят осъществени цезарови разрези в България, то той е отчетливо по-висок спрямо развитите европейски страни.

Големият брой такива процедури водят след себе си и до следваща патология. Най-вече при последващи бременности – плацентата има свойството да се залепя тъкмо там, където е рязана матката. И оттова нарастват и случаите на предлежаща, врастнала или прорастнала плацента при последващи бременности.

Тези неща могат да костват живота на родилката и съставляват една сериозна патология и по тази причина би трябвало да се мисли от ден на ден. Ако се случи неразпознат подобен случаи в малко обитаемо място, в случай че няма съответно квалифициран личен състав, фактически това може да коства доста на дамата и нейните близки.

Но въпреки всичко се вижда и една наклонност на връщане на естественото раждане пред желанието за осъществяване на цезарово сечение. Тази наклонност се вижда отчетливо, най-малко на територията на София. Но отчетливо можем да кажем, че се завръща желанието на българската родилка да ражда обикновено.
„ Майчин дом “ е най-голямата АГ болница у нас и в нея се одобряват най-тежките случаи от цялата страна. Какви са вашите наблюдения за рисковете при бременност и раждане, които водят до тежки последствия за родилката или бебето?
Няма две идентични бременности. При всяка бременност има риск от  възникване на затруднения, без значение дали са леки или тежки. Някои от главните фактори, които способстват за високорисковата бременност, са: възраст на родилката, болести предхождащи бременността на майката, вродени аномалии, многоплодна бременност и така нататък

Предишни медицински положения могат да имат негативно влияние върху бременността, тъй че разискването на тези положения с лекаря може да бъде доста значимо за обезпечаването на сполучлива и лека бременност. Някои постоянно срещани болести, които могат да допринесат за високорискова бременност, включват диабет, високо кръвно налягане и сърдечни болести, възрастта след 30 – 35 год. също е значим фактор.

Напоследък се вижда наклонността първа бременност да е точно във тази възрастова група. Също по този начин, вродените хромозомни и генетични аномалии са една от аргументите за високорискова бременност. Като най-хубавият метод да се преценяват рисковете е да се тествате за всевъзможни затруднения, както и пациентките да си създадат генетичен скрининг.

И най-важното, определеният доктор от пациентката играе извънредно огромна роля при следенето на бременността, изключително в случай че тя е рискова.

Високорисковите бременности могат да бъдат доста стресиращи за бъдещата майка. Но при нас е най-голямата в народен проект Клиника по майчин риск, в която работят изключителни експерти, които поемат и най-тежките случаи от цялата страна.
При вас е Националната генетична лаборатория, какви са най-новите трендове и способи за  диагностика за генетични проучвания?
В “Майчин дом ”  се обитава Националната генетична лаборатория, в която се вършат най-модерните и новаторски генетични проучвания в страната.

Това са изледвания за новородени, скринингови проучвания за бременни, както и генетични проучвания за редки заболявания, които на годишна база доближават до 20 000. През нашата лаборатория минават за генетичен химичен скрининг за бременни към 12 000 проучвания. Освен това, към нашата лаборатория насочват най-малко 1000 пациенти с редки заболявания, на които слагаме диагнози от позиция на генетиката.

Единствено при нас в България се прави един от най-модерните и авангардни проби – неинвазивен тест по време на бременност, с който може да се дефинира резус фактор на бебето.

Друго новаторско проучване, най-модерно и ново е с изключение на пренатална диагностика за рискова бременност, ние дружно с клиники по инвитро, правим и извънредно значимата предимплантационна генетична диагностика за наследствани заболявания.
Една от най-важните клиники е тази по неонатология. До преди няколко години апаратурата в нея беше много остаряла, макар че при Вас се изпращаха най-тежките неонатологични случи от цялата страна. Какво е в този момент ситуацията? 
Клиниката по неонатология на “Майчин дом ” е най-голямата неонатологична клиника, която е и с най-голямо интензивно поделение, където се избавят деца с рисково ниско тегло. В болничното заведение е най-голямата централизация на недоносените бебета в България, при нас се превеждат най-тежките случаи.

В народен мащаб 10-11 % от всички новородени са недоносени, до момента в който в “майчин дом ” този % е 17-18 %. Отглеждат се и деца с допустимо най-ниско тегло – от 500 гр.

Клиниката разполага с най-съвременните профилирани и най-модерните апарати за обдишване, като в последните години се натъртва на подпомагането на дишането с  неинвазивна апаратна вентилация.

Изобщо при грижите за недоносените деца, в Клиниката на проф. Боряна Слънчева се ползват най- новаторските международни практики, и то с триумф. Освен това, модерните
Може ли една болница сама да си обезпечи нужната инсталация за такива значими отделения? Много хора изричат отвращение, че се постанова да се вършат акции като „ Капачки за бъдеще “, с цел да се събират пари за коли за спешна помощ с кувьози. Какво е Вашето мнение по тази тематика?
Битовите условия са много усъвършенствани през последните години в “Майчин дом ” – 7 етаж, 12 етаж  на Родилна клиника са ремонтирани и оборудвани по последните европейски стандарти.

Всички стаи са с индивидеален хигиеничен възел, с кътове за новородените. Екипът ни се грижи за пациентките по всички модерни стандарти. Благодарим на напъните на Министерството на здравеопазването, реновирахме базата на цялата болница.

Предстои ремонта и на 5 етаж, където е най-голямата Клиника по рискова бременност, ръководена от проф. Виолета Димитрова.

Разбира се, признателни пациенти, както и благотворителни организации и начинания провеждат дарения, с които подкрепят активността ни по настоящи потребности. Но през последните години съумяваме да се оправим и болничното заведение е на облага, без отговорности.
Във Вашата болница огромен дял имат и интервенциите, свързани с тежки болести на женската полова система. Колко значимо е навременната профилактика при тези болести? Има ли нарастване при броя на тези интервенции съгласно Вас и за какво?
При гинекологичните болести имаме растеж от към 10-15% спрямо 2022 година КОВИД пандемията беше причина някои от дамите да забавят своите годишни профилактични прегледи и тогава се наблюдаваше плато на откритите гинекологични болести.

В момента целия голям поток се връща към “Майчин дом ” и % на гинекологичните интервенции се покачва. Може да се каже, че “Майчин дом ” се трансформира в център на онкогинекологични и урогинекологични интервенции като наклонността е да се върви все по-усезаемо в посока към ендоскопските интервенции, тъй наречените безкръвни интервенции.

За последните три години, при нас те са нарастнали близо три пъти. Може да се каже, че към 70% от интервенциите в болничното заведение се случват ендоскопски, в това число роботизирано, с което болничното заведение се изправя паралелно до водещите европейски гинекологични центрове.

По отношение на техническа инсталация в действителност няма от какво да се оплачем – Болницата разполага с всичко съвременно като инсталация, което съществува по света във връзка с ендоскопската хирургия, от ултразвукови ножове, през биполярни клампи, лапароскопски кули от последно потомство, в това число роботизирана система Da Vinci.

Така че, сигурно има един сериозен растеж на този вид интервенции, което демонстрира модерното мислене на нашите сътрудници, което е извънредно в интерес на пациентите, тъй като това е атравматичен съвременен способ, който разрешава доста по-голяма точност, по-малко болки за пациента и изрично по-леко възобновяване.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР