Единствено от ГЕРБ и ДПС са внесли предложения за промени

...
Единствено от ГЕРБ и ДПС са внесли предложения за промени
Коментари Харесай

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на бюджета на ДОО

Единствено от ГЕРБ и Движение за права и свободи са внесли оферти за промени сред първо и второ четене за актуализацията на бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) – срокът за това изтече нощес, заяви БНР.

И от двете парламентарни групи оферират покачването на пенсиите от 1 юли да бъде по-голямо от плануваните от държавното управление 10 %, както и погашение на Covid добавките от 60 лв. като спомагателни суми към пенсиите до края на годината. От Движение за права и свободи оферират за най-бедните тази добавка да е 120 лв..

Предложението на ГЕРБ е всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да бъдат нараснали с 15 % от 1 юли, като аргументът е, че по този начин се компенсира инфлацията.

Друго предложение е минималната пенсия да се вдигне от 370 на 430 лв., а таванът да бъде 2000 лв. до края на годината.

Предложението планува и отпадане на текстовете за промени в пенсиите от 1 октомври.

Според ГЕРБ Covid добавките не трябва да се включват в размера на пенсията, защото замърсяват прихода от пенсия с включването към него по неестествен метод на заплащания, които нямат нищо общо с осигурителния принос.

От Движение за права и свободи оферират осъвременяване на всички трудови пенсии с 14 на 100 от 1 юли, както и погашение на Covid добавка от 120 лв. за всички пенсии под линията на беднотия от 413 лв..

За всички останали предлагането е добавката от 60 лв. да се изплаща до декември настрана от пенсията.

Експертните планове сочат, че за нарастване с 14 вместо с 10 % на пенсиите от 1 юли ще коства общо за шест месеца към 42 милиона лв..
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР