Единствено общините Кюстендил и Дупница имат капацитет за допълнително настаняване

...
Единствено общините Кюстендил и Дупница имат капацитет за допълнително настаняване
Коментари Харесай

Кюстендил и Дупница с възможност за допълнително настаняване на бягащи от войната украински грраждани в общински бази

Единствено общините Кюстендил и Дупница имат потенциал за в допълнение настаняване на украински жители в общински бази, без да са нужни финансови разноски. Това излиза наяве от писма на локалните управляващи до Областна администрация-Кюстендил, изпратени в отговор на инструкции от зам.-министър ръководителя по дейно ръководство Калина Константинова.

Проучването има за цел да откри дали на територията на региона е допустимо отделяне на краткотрайни приемателни центрове за 1 – 3 денонощия на от 100 до 500 лица, както и краткотрайни приемателни центрове за среднострочно и дълготрайно настаняване на от 100 до над 1000 лица, в общински или ведомствени бази.

В общинските обекти, които са годни за настаняване на украински жители оборудването за настаняване ще бъде предоставено централно.

15 спортни зали, намиращи се в Спортен комплекс „ Осогово”, като вероятни за краткосрочно, средносрочно и дълготрайно настаняване на украински жители, са подадени от Община Кюстендил. Залите са благосъстоятелност на Общинско дружество „ Управление на общински имоти”. Най-голямата е повърхност 1485 кв. м.

Краткосрочно настаняване от 1 до 3 дни на украински жители в спортната зала в Дупница е готовността на Общината за спомагателен банкет на бягащи от войната украински жители в общински обекти с по-голям потенциал. Спортната зала е с повърхност 900 кв. м.

Всички обекти, препоръчани от двете Общини разполагат с отполение и се охраняват. В половината има течаща вода и вода за питейни потребности, както и опция за високоскоростен интернет. Със складови пространства разполага единствено спортната зала в гр. Дупница.

Останалите седем общини в Кюстендилска област не разполагат с общински обекти, които биха могли да дават за настаняване на украински жители, без да е належащо да се правят поправки.

Украинските жители, пребиваващи в страната са над 100000, а настанените в Кюстендилска област над 200. Действащата сега Програма за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Република Украйна е написана до 31 май. Проучването на опцията за настаняване на украински жители в общински и ведомствени бази има за цел да се сътвори организация за в допълнение настаняване на украински жители и вероятно пренасочване на към този момент настанените в страната.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР