Единственият завод за асемблиране на автомобили в България - този

...
Единственият завод за асемблиране на автомобили в България - този
Коментари Харесай

България е сред "горещите" дестинации за автомобилните производители

Единственият цех за асемблиране на коли в България - този на китайската Great Wall и " Литекс моторс " край Ловеч, оцеля единствено пет години

© Надежда Чипева Още по тематиката
Над 40 хиляди души и 140 компании създават автомобилни съставни елементи в България

Основната цел е привличането на огромен автомобилен гигант в страната от " Аутомотив клъстер България "
8 фев 2018
Най-големите компании за машини и съоръжение: Двигателят на стопанската система

Секторът продължава да пораства, усилват се и облагите и чиновниците на заводите в класацията
5 юли 2017
Автомобилостроене: Двигател на растежа

Производството на автомобилни съставни елементи ще продължи да се усилва през идващите години
17 мар 2017 Югоизточна Европа (ЮИЕ) е новата гореща дестинация за международните производители на коли. Макар и без цех за асемблиране на коли, в България работят 170 компании, които създават съставни елементи за промишлеността и множеството от тях възнамеряват да разширят активността си. Това се показва в разбор на SeeNews за автомобилната промишленост в района. Очаквано отпред са страни като Румъния, Словения и Сърбия, където има фабрики за асемблиране, около които се основават и голям брой други предприятия за елементи.

Изпреварващ растеж

Автомобилната промишленост е измежду най-бързо растящите в страните в района във връзка с принос към Брутният вътрешен продукт, размер на производството и основаване на работни места, както и един от водещите браншове за привличане на директни задгранични вложения, се показва в разбора на SeeNews " Югоизточна Европа - новата гореща дестинация на международната автомобилна промишленост ". По данни на Международната организация на автомобилните производители (OICA) през 2017 година са създадени общо 629 014 транспортни средства (основни коли), което е близо 3% от общото произвеждане на коли в Европа. Ръстът обаче в района на годишна база доста надвишава междинния за континента - 9.7% по отношение на 3.1% през 2017 година

Български принос

В районен проект България не може да се съпоставя с Румъния, Словения и Сърбия, защото няма асемблиращи мощности. През 2012 година китайската Great Wall дружно с " Литекс моторс " на Гриша Ганчев направи подобен цех край Ловеч с годишен потенциал за 50 хиляди броя, само че той по този начин и не беше доближат. В началото на 2017 година компанията спря производството и стартира процедура по банкрут.

В страната обаче има 170 компании, които създават автомобилни съставни елементи и които обезпечават 4% от Брутният вътрешен продукт. Продуктите включват доста необятна гама - от високотехнологични като микроелектроника, климатични системи и инструментални табла, до алуминиеви елементи, кабели, каучукови и пластмасови произведения, тапицерии и така нататък Заетите са над 40 хиляди души, демонстрират данни на автомобилния клъстер и министерството на стопанската система за 2017 година Общите доходи на фирмите в бранша са 3.5 милиарда евро, от които 90% са от експорт на съществени интернационалните автомобилни пазари.

Планове за разширение

Според изследване на Colliers, PwC и автомобилния клъстер 85% от производителите на съставни елементи в България имат проекти за разширение на активността в страната. В резултат на това броят на заетите се чака да се удвои през идващите четири години. Положителна наклонност е, че делът на фирмите със лични развойни центрове в страната непрекъснато нараства и към този момент надвишава 40%, се показва в разбора.

В разбора на SeeNews се показва още, че по-рано тази година държавното управление е оповестило планове да притегли международен авто производител. По информация на Българската организация за вложения диалози първо ще се водят с BMW, а по-късно с производители от Южна Корея и Индия. Докато това обаче са единствено планове, няколко компании за съставни елементи към този момент уголемяват заводите си, а други възнамеряват да стартират произвеждане. Трета фабрика в страната неотдавна откри японската Yazaki (край Димитровград). Пак там скоро се чака да проработи заводът за автомобилни фарове на турската Sa-ba.

Готови коли

Производството на подготвени коли в ЮИЕ е съсредоточено в три страни - Румъния, Словения и Сърбия. Румъния е неоспорим водач, като държи 57.1% от производството на транспортни средства в района през 2017 година В страната фабрики имат Dacia и Ford, както и над 600 производителя на автентично съоръжение, които доставят с съставни елементи както локалните фабрики, по този начин и индустриални мощности в цяла Европа. Секторът основава 13% от Брутният вътрешен продукт и обезпечава над 200 хиляди работни места по данни за 2017 година

Словения пък е страната с максимален растеж - 42% през предходната година, като броят на създадените транспортни средства доближава 189 852 броя. Това обезпечава на страната дял от 30.2% от производството в Европа. Автомобилната промишленост в Словения основава 10% от Брутният вътрешен продукт и 12.5% от износа на страната.

В Сърбия автомобилната промишленост обезпечава 14% от директните задгранични вложения и 10% от износа през 2017 година В нея работят над 40 хиляди души по данни за 2017 година Основният мотор на бранша е откритият през 2008 година цех на Fiat в Крагуевац, където се асемблира Fiat 500L. Италианската компания до момента е вложила 980 млн. евро в производството. В страната работи и сръбската компания Ikarbus, която създава рейсове главно за локалния пазар. Малка част от продукцията се изнася в Русия. През 2017 година в Сърбия са създадени близо 80 хиляди коли.

Компоненти

Като цяло производството на съставни елементи е много по-широко показано в района, в сравнение с производството и асемблирането на коли. Това, което притегля мултинационалните компании, са конкурентните разноски, достъпът до квалифицирана работна ръка с инженерни и механически умения и добре развити IT и подкрепящи промишлености. Географската непосредственост до огромните компании за асемблиране както в ЮИЕ, по този начин и в Централна Европа и Турция, им дава конкурентно преимущество във връзка с разноски и навременна доставка, написа още в разбора.

Износът на части и съставни елементи за коли пораства устойчиво сред 2013 и 2016 година във всички страни от ЮИЕ като се изключи Черна гора и Косово. Средният годишен растеж е 18.1% през 2016 година Македония и Молдова са нараснали износа си повече от два пъти, а Албания, България, Румъния и Словения регистрират двуцифрен растеж.

Производството на съставни елементи е най-голямо в Румъния - над 600 снабдители, като главният мотор е съществуването на асемблиращи предприятия. В Словения към края на 2016 година работят над 270 компании с повече от 16 хиляди служащи. В Сърбия автокомпонентите съставляват над половината от общото произвеждане в бранша. Части създават над 70 компании, а заетите са над 40 хиляди души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР