Единственият в света плаващ ядрен енергоблок - ПЕБ Академик Ломоносов

...
Единственият в света плаващ ядрен енергоблок - ПЕБ Академик Ломоносов
Коментари Харесай

Плаващият АЕЦ на Росатом пристигна в Мурманск

Единственият в света плаващ нуклеарен енергоблок - ПЕБ " Академик Ломоносов " дебаркира в пристанището на Мурманск , на площадката на държавното дружество " Атомфлот ". С това приключва първият стадий от превозването на плаващата АЕЦ (ПАТЕЦ) от Санкт Петербург, до мястото, където ще бъде ситуирана - град Певек (Чукотски самостоятелен окръг).

През идващите месеци в Мурманск реакторите на плаващия енергоблок ще бъдат заредени с нуклеарно гориво . През 2019 година плаващата АЕЦ ще бъде изтеглена до морското пристанище на град Певек. В момента се построява нужната крайбрежна инфраструктура, здания, хидротехнически уреди и брегова площадка за безвреден кей.


" Росатом " пусна плаващата АЕЦ към Чукотка

Съоръжението " Академик Ломоносов " е с живот 40 години, уместно за отдалечени региони

ПАТЕЦ е създадена с огромен коефициент на сигурност и нуклеарните реактори са планувани за неуязвими от цунами и други естествени произшествия . Ядрените процеси на плаващия енергоблок подхождат на всички условия на Международната организация за атомна сила (МААЕ) и н е съставляват опасност за околната среда . Централата разполага с две реакторни съоръжения КЛТ-40С, които могат да създават до 70 MW електрическа енергия и 50 Gcal/h топлинна сила в номинален работен режим, което е задоволително за потребностите на град с население към 100 хиляди души.

" Това е първият референтен пример на мобилен източник на нуклеарна сила със междинна мощнос т. По нашите прогнози ползата към сходни източници в околните години внезапно ще нарасне. На този стадий огромен интерес демонстрират всички островни страни, където по избрани аргументи е невероятно да бъде основана мощна инфраструктура за подаване на електрическа енергия ", изяснява Алексей Лихачов, общоприет шеф на " Росатом ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР