Единственият път за справедлив, балансиран и свободен в България потребителски

...
Единственият път за справедлив, балансиран и свободен в България потребителски
Коментари Харесай

Шефът на КЗП със становище по повод поисканите оставки

Единственият път за обективен, уравновесен и свободен в България потребителски пазар, е да имаме осведомен консуматор и предан търговец. А главните лостове да се случи това са в ръцете на КЗП. Предприел съм всички дейности в отбрана на потребителите и обществото. Това се споделя в мнение до медиите на Председателя на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев във връзка изказването на министър Богданов и поисканите оставки на членовете на КЗП.

Ето и цялостния текст на мнението:

" Заварих Комисия за отбрана на потребителите като институция, която над 90% работеше реактивно - над 500 тъжби не бяха почнали да се работят. За да може пазарът да бъде овладян и контролируем, е належащо самодейните дейности да бъдат водещи в контролната активност, което започнах да върша. Анализ на жалбите през годините установи парадокс- имахме над 75% сигнали за Нелоялни търговски практики /НТП/, т.е. потребителят е бил излъган, само че в разбора на работата в предходните години, се установи че НТП са участвали едвам в 2% от контролната активност на институцията. Въпреки, че напътствията на Европейската комисия са свързани главно с битка с НТП, които елементарно превземат пазара, потребителят попада доста елементарно в техните клопки, надлежно правейки договорка, без да бъде осведомен, се основават предпоставки за цялостно деформиране на пазара. Стигаме до обстановка, в която цените на българския пазар, съпоставими с качество са доста по-високи от тези на останалите европейски страни. И от няколко години, говорейки за това, че би трябвало да се направи нещо, с цел да могат да бъдат свалени цените до търпими равнища, съответстващи на опциите на потреблението, това би могло да стане само, когато пазарът е уравновесен, а именно-информиран консуматор и предан търговец. Докато последните няколко години нашия пазар демонстрира, че колкото и да му се желае на потребителя да е осведомен, той е облъчван с погрешна информация (протеинови барчета оферират информация към потребителя, която е в пъти друга от това което е на опаковката, известие на търговци за доста ниски цени, а в същина, те са над междинните в страната, известие от страна на търговци за избрани качества на стока, която тя не има и т.н) и търговци, които са подготвени да запазят мощното си пазарно наличие, посредством нелоялните търговски практики, като се пробват да оказват друг напън на разнообразни равнища в правоприлагащите контролни органи. Изправяйки се пред алтернативата да продължа реактивната процедура или не, съм основал организация, която изисква интервенция в три пазарни процеса, които бяха в сериозната си фаза. Първо НТП, които дотам са изкривили пазара, че за последните две години принуждават да се отворят полемики за администриране на цени, което би довело до срив на пазарната стопанска система.

Второ една от най-силно уязвимите обществени групи-хората с ниски приходи, имат проблеми при търговците с бързи заеми, в резултат от нарушеното законодателство. Трето по отчети на Европейска комисия от 2019 е видно, че към страната са отправени инструкции, наказателна процедура за неравноправните клаузи в контракти, които са завлдяли пазара. Това деформиране се дължи напълно на ситуацията, в което се намира българският консуматор. Договори на търговци с неравноправни клаузи и нелоялни практики. Това деформиране е довело до извънредно високи цени, което не дава отговор на качеството и опциите на българския пазар. Потребителят самичък дава единодушие за равнищата н цените, само че това единодушие го дава в условия на машинация. Нивата на цените са тези, на които стават покупко-продажбите. Давам образец цена - Авокадо 6,99 лева константна цена и Авокадо “най -ниска цена ” 6,99лв. След намесата на Министъра на стопанската система и промишлеността, те си разрешиха да сложат обръщение “най -изгодно ". Това е в действителност едно подвеждане, с която карат потребителя да дава единодушие да закупи избрания артикул, защото той е на най -добра цена или на най -изгодна цена. Големите вериги пишат “най -изгодна цена ”, само че потребителят няма опция и се съгласява на договорка, а по-късно тази цена се утвърждава в връзките консуматор -търговец и става пазарна. Това е причина, отчитайки инфлационни показатели, излизайки на незадоволително добре готови специалисти в държавната администрация, чиито функционалности не са свързани непосредствено със отбрана на потребителите, да се пробват да изясняват повишението на цените с метеорологични условия, сезонност и други фактори, само, с цел да покажат преданост към директните им ръководители, които са надалеч от тематичните проблеми.

Единственият път за обективен, уравновесен и свободен в България потребителски пазар, е да имаме осведомен консуматор и предан търговец. А главните лостове да се случи това са в ръцете на КЗП. КЗП следва да принуди търговеца да дава вярна информация, с цел да имаме осведомен избор и тази честност на информацията да бъде константна във времето. Да се преодолее огромният проблем с това да се съобразяваме от къде идва капиталът при условия, че той поврежда пазара, заблуждавайки потреблението (говоря за пазар и капитал, определящ връзките сред консуматор и търговец).

Към настоящия миг, аз не съм провел нито един професионален диалог с Министъра на Икономиката и промишлеността, кой то дефинира националните политики в региона на отбрана на потребителите. Единствената ми среща беше преди ден, с цел да ми изиска оставката, базирайки се на недоволства от търговци, за това че те са глобени за нарушение на правата на потребителите и то, тъй като глобата не е наложена еднократно при констатиране на нарушаването, а неведнъж, за да принуди търговците да преустановят нарушаването. Целта е не да е глобявам търговеца, а да отстраня нарушаването, с което мами потребителите. И това за първи път се ползва на нашия пазар като процедура. Големите търговци, с висок пазарен дял, е напълно обикновено да бъдат първите, които би трябвало да отстранят нарушаванията, с които мамят потребителя, тъй като при тях една машинация, в границите на един работен ден, ще се отрази на стотици, до хиляди консуматори. От друга страна Министърът желае да глобявам единствено кварталните бакалии, само че там, в случай че има машинация ще са излъгани десетки консуматори. С това не споделям, че дребните би трябвало да заблуждават потребителя, само че с цел да се отрегулира пазара, би трябвало да се стартира от най -големите проблеми, от тези които с дейностите си заблуждават всеки един от нас, всеки ден и образуват икономическото държание на субектите, а оттова и изкривяването на пазара.

С присъединението на България към Европейски Съюз, страната поема, според Договора за присъединение, обвързване за високо ниво на отбрана на потребителите. Искам да обърна внимание на всички, че търговски практики от търговците към потребителите са всяко деяние, безучастие, държание или показване, търговски известия, в това число реклама и маркетинг, осъществявани от търговец. Също по този начин би трябвало да отчетем и обстоятелството, че в нелоялните търговски практики попадат дейностите на търговеца, в резултат на комерсиална договорка, отнасящи се до всевъзможни артикули или услуги и в резултат на сключването на контракт или по време на неговото осъществяване, като всяка неправилна информация, би трябвало да се квалифицира като заблуждаваща комерсиална процедура, даже и в случай че даването й е засегнало един единствен консуматор. Също по този начин би трябвало да отчетем, че и бездействието от страна на търговеца, е още веднъж нелоялна комерсиална процедура, при която, търговецът укрива основна информация и това подтиква или е допустимо да подтикне междинния консуматор да вземе решение за подписване на договорка, което в противоположен случай не би взел. Теории на поведенческата стопанска система сочат, че освен наличието на предоставената информация, само че също по този начин и методът по кой то тя е предоставена, могат да окажат доста влияние върху метода, по кой то потребителите се отнасят към нея. Тоест комерсиалните практики могат да заблудят потребителите „ по всевъзможен метод, в това число посредством цялостното показване “, „ даже в случай че показаната информация е в действителност точна “. Изхождайки от това и според Насоки на Европейската комисия по отношение на тълкуването и използването на Директивата по отношение на нелоялни търговски практики от страна на търговци към консуматори на вътрешния пазар, е обещано императивно тълкувание на понятието „ комерсиална процедура “- деяние, директно обвързвано с производството, продажба или доставка на стока до консуматори.

Като за същата са дадени инструкции за използването й, които са инструктивни за административни и правосъдни органи. Същите насоки дават и ясно определение на това, кое е “съществена информация ”, по неоспорим метод считам, че такава е съдържането на продукта и неговото правилно отразяване на опаковката. Именно воден от насоките на общността за използване на административно наказателни дейности, съм подхванал всички мои дейности.

Министърът ми изиска оставката и ме предизвести, че в случай че не си я подам ще впрегне целия запас на Министерство за това. До момента съм нямал среща с него, на която да мога да развия своя идея за развиване на институцията и да схвана негова такава за насоките на националните политики. На същата среща разбирам, че неговите визии граничат с това, да не бъдат наказвани търговци-нарушители, тъй като има доста недоволства от тях. Същите търговци досега не са правили среща с мен, аз съм ги канил персонално и съм направил превантивни дейности, изразяващи се в уведомяването им документално за аргументите за налагане на наказания. Учуден бях, че на първата ми среща Министъра има отрицателно отношение към санкционирането на нарушаванията, макар, че нагоре казаното разрешава на всички нас да стигнем до извода, че в годините, пропускайки санкционирането на нарушаванията, пазарът се е изкривил доста в посока – търговец, влияещ неточно върху потреблението. След като не съм се срещнал с вижданията за националните политики на Министъра съм траял да ползвам Европейските насоки за използване на административните ограничения, които съответстват с вътрешните ми убеждения.

Смятам, че съм едно от добре квалифицираните експертно лица в страната по тематиката потребителска отбрана. Идвам от частния бранш, където съм построил неправителствена организация в потребителската отбрана, припозната на институционално равнище, както в България, по този начин и в интернационалните организации. Много ми е болно, че Министърът не пожела нито един път в своето ръководство да изслуша моята идея за развиването на институцията, която е длъжна да държи в баланс на равнопоставеност потребителя, по отношение на мощния стопански търговец. Болно ми е, че когато глобявам огромни търговци – извършители, аз съм упрекван за това. Докато у мен страхът е бил постоянно в противоположното - в случай че не глобявам търговеца-нарушител, ще бъда укоряван, за безучастие. Имам свои визии за развиване на потребителската отбрана, кой то желае - постоянно може да ме изслуша, само че за жалост до в този момент не съм имал опцията Министърът да се запознае с моята идея, която е основана на върховенството на закона, с съществена цел потребителят да бъде равнопоставен със мощния стопански индивид - търговеца. Именно заради гореизложеното отхвърлям да подам оставка, защото не намирам никакви справедливи аргументи или персонални претекстове за това ", се споделя в мнението на ръководителя на КЗП Стоил Алипиев. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР