Единственият начин да се предпазим от коронавируса и да спрем

...
Единственият начин да се предпазим от коронавируса и да спрем
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Не можем да преборим пандемията с колективен имунитет от преболедуване

Единственият метод да се предпазим от ковид и да спрем пандемията е с имунизация, а не с реализиране на колективен имунитет посредством преболедуване. Това съобщи началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски пред ВМА.

„ Не можем да чакаме да се разболеем, даже не знаем какви последствия има за в бъдеще едно преболедуване. Готови ли сме да платим такава цена? В човешката история няма такава ваксина, която да е тествана и приложена при толкоз доста хора. При използването на тези милиарди хора е безусловно потвърдено, че тази ваксина е безвредна и ефикасна. При излизането на Pfizer, препарата беше тестван на 42 000 души, като няма такова лекарство, което да е тествано на толкоз доста хора “, съобщи Мутафчийски пред Българска национална телевизия.

Той цитира проучване, при което са изследвани 25 варианта в Южна Африка, като те се развиват поради ХИВ заболели.

„ Там има общности, където има доста висок % на заболели от СПИН – над 40%, като когато те се заразят, а организмът им не може да се бори с вируса, то той стартира да мутира. Ние имаме пациенти във ВМА с кръвни болести, като не можем да ги почистим от вируса към този момент половин година “, сподели още той.

„ Над 90% от пациентите, които се лекуват във ВМА са без ваксина, имаме и случаи на хора, които си признават, че имат подправен документ, само че чак когато нещата се влошат. Имахме неотдавна и смъртен случай на подобен пациент “, съобщи генералът.

Той е безапелационен, че и хора с доста съпътстващи болести би трябвало да се имунизират.

„ Хора, когато ви кажат, че имате доста съпътстващи болести и това е причина да не се ваксинирате, това е цялостна неистина. Именно това е причина да се ваксинирате “

В момента във ВМА няма свободни интензивни кревати.

" Държим екипите, които обслужват нашите заболели да бъдат задоволително на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари. Това значи, че с цел да се разкрият 2 такива Коронавирус клиники, би трябвало да трансформираме най-малко три други, с цел да пренасочим личния състав. Както знаете към този момент освен инфекционистие лекуват Коронавирус, а всички лекари ", сподели Мутафчийски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР