Единственият български боксьор при мъжете, който има квота за Олимпийските

...
Единственият български боксьор при мъжете, който има квота за Олимпийските
Коментари Харесай

Хавиер Ибаниес и Ергюнал Себахтин пропускат купа Странджа, треньорите отговориха за Петър Белберов

Единственият български боксьор при мъжете, който има квота за Олимпийските игри в Париж - Хавиер Ибанес, няма да взе участие на идния шампионат за купа " Странджа " поради заболяване, оповестиха от щаба на националния тим.

Според старши треньора Жоел Арате 27-годишният Ибанес е болен в последните дни, само че експертът увери, че не става дума за травма и се надява в най-скоро време Ибанес още веднъж да е подготвен на 100%. Кубинският експерт посочи още, че натурализираният боксьор се готви и по-различна стратегия по отношение на останалите национали, които занапред ще се борят за квоти за Париж 2024 на международните квалификации в Италия и Тайланд.

На днешната конференция Жоел Арате и неговият асистент Александър Александров трябваше да дават отговор и на въпроси, свързани с медалиста ни от европейски и международни шампионати Петър Белберов, който в обществените мрежи изрази огорчението си, че не е представителят на България в супертежка категория, макар че е републикански първенец.

" За да бъдеш титуляр в националния тим, би трябвало да покриеш избрани условия. Да бъдеш на подготовка с националния тим, да участваш в спаринги, на шампионати, с цел да преценим кой е в най-хубава форма. Ако Белберов в действителност желае да бъде в националния тим на България, той би трябвало да бъде на лагера на националите и да покаже, че е по-добър от другите двама в неговата категория - Йордан Морехон и Кирил Борисов. За нас като треньори е най-добре да има конкуренция и да имаме боксьори с опит. Конкуренцията ражда първенците. Който е най-хубавият, той ще играе на огромните шампионати. Ако върнем времето обратно, преди Белберов да се опитва в професионалния бокс, той беше титуляр. Участва на квалификациите преди Олимпиадата в Токио. След това бе и на международното в Белград. Никога не е бил подценяван в националния тим ", разяснява Александров.



" Да спечелиш единствено републиканското не е задоволително. Това не е най-важното съревнование, ние не дефинираме по отношение на него националния тим. Има подготовка, има надпревари в чужбина, боксьорът би трябвало да бъде в кондиция ", добави Жоел Арате.

Двамата наставници дадоха повече изясненост и към отсъствието на многократния европейски първенец Даниел Асенов.

" Той също имаше покана да се причисли към лагера на националния отбор, само че не се яви. Мисля, че той има други проекти ", съобщи Александър Александров.

При най-леките до 48 кг националът Ергюнал Себахтин също пропуща купа " Странджа " , защото още не е възобновен от интервенцията, която претърпя на ръката си. Според Арате той би трябвало да стартира подготовка през идващия месец.

Турнирът за купа " Странджа " ще се организира от 4 до 11 февруари в столичната зала " София ".



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР