Единственият българин в тенис елита Григор Димитров показа класа и

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров показа класа и
Коментари Харесай

Григор Димитров показа класа и тръгна с победа на Куинс

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров сподели класа и стигна до поврат в първия си мач на шампионата от сериите АТР 500 " Куинс " в Лондон. Гришо победи миналогодишния финалист в шампионата Камерън Нори с 6:7 (2), 6:1,6:4 за два часа игра.

Първи сет

Нори стартира с невърнат сервис за 15-0, само че по-късно пресили форхенд в опит да смени темпото на разиграване с бекхенди по диагоналите. Начален удар плюс форхенд-уинър му разреши да дръпне още веднъж с 30-15, само че след това слайс от задната страна на ракетата му не се получи - 30-30. Григор сбърка ретур, а Нори осъществя първия си ас по диагонала в полето за преимущество и поведе с 0:1, написа Sportal.bg.

Димитров стартира с отлична композиция от сервис плюс форхенд-уинър, само че след това в блян да стори същото откри мрежата (15-15). Великолепно разиграване бе извършено от българина, който няколко пъти разхождаше противника си по ширината на корта и съумя да приключи с форхенд по правата за 30-15. Двамата продължиха да демонстрират супер тенис с доста елегантни бекхенди по диагоналите, а най-после с китково придвижване Гришо записа още един хубав уинър по този метод за 40-15. Българинът завърши гейма с печеливш форхенд по противоположния диагонал - 1:1.

Удар с предната страна на ракетата в навън маркира първата непредизвикана неточност на Димитров, а след това той прати бекхенд в мрежата, откакто Нори залепи топката на линията и затрудни съществено с траекторията противника си. Гришо наказа за 30-15 неубедителна къса топка с минаващ форхенд, само че британецът незабавно компенсира с невърнат сервис - 40-15. Чудесен форхенд по диагонала на някогашния номер 3 в света бе подплатен с бекхенд-уинър, само че по-късно Нори направи сполучлива композиция сервис-форхенд за 1:2.

С следена експанзия Гришо завоюва първата точка на идващия гейм, след което заби първия си ас по правата в полето за преимущество - 30-0. Нори заслужи овации с ретур на линията и форхенд-уинър, само че след това мигновено Димитров си върна самодейността с експресна точка - начален удар и печелившо осъществяване с предната страна на ракетата. Българинът прати форхенд в мрежата за 40-30, само че още веднъж ас по правата в лявата половина на корта му бе задоволителен за 2:2.

Два невърнати сервиса на Нори небрежно му дадоха преимущество от 30-0, а той добави и ас по правата за 40-0. Още една директна точка за нула време му обезпечи ново преимущество от 2:3 гейма.

Григор записа неотразен начален удар за 15-0, след което мрежата му оказа помощ да дръпне с 30-0. Две следващи съвършени волета от страна на българина му осигуриха нов безапелационен гейм за 3:3. Нори не спираше да сервира мощно и да употребява всеки миг за офанзива напред, което предизвикваше Димитров да търси минаващи бекхенди, само че два поредни такива не се оказаха сполучливи. Пресилен форхенд на Григор удължи серията от липса на извоювани точки на посрещащия - 3:4.

Радващото бе, че Димитров поддържаше висок % на първи сервис (около 80) и не спираше с лесните точки, като не бе изгубил нито една досега на второ подаване. Той поведе с 40-0, увеличавайки броя на асовете си на 4 и затвори гейма с още един невърнат втори начален удар - 4:4.

Григор най-сетне завоюва точка на посрещане и приключи съвършената поредност на подавачите в последните няколко гейма, само че тя бе единствено за 30-15. Въпреки че тя пристигна при разиграване, другите значими моменти бяха бързи и безпроблемни. Нори изравни асовете и дръпна с 4:5.

Димитров също загуби точка на собствен сервис, само че макар че понижи леко % си на вкарано първо подаване, записа едно невърнато. Други две пък незабавно бяха последвани от решителни форхенди и без значение от първата двойна неточност, геймът отиде на негова сметка за 5:5.

За страдание, при 30-15 Димитров имаше опция да направи бекхенд-уинър по диагонала, само че откри мрежата. Следващата точка отиде на неговата сметка, единствено че британецът още веднъж записва неотразен начален удар и си подсигурява тайбрек. Това изглеждаше и най-логичното развиване на равностойния дуел досега.

Григор осъществя форхенд-уинър по правата незабавно след сервис, а след това предизвика неточност на противника си след прекрасен плосък бекхенд в средата на корта. Ас номер 5 на българина пък завърши следващия му съвършен гейм на нула и срещата в действителност навлезе в тайбрек - 6:6.

Нори стартира с ас по диагонала в полето за тъждество за 0-1, а Гришо отвърна с невърнат втори сервис - 1-1. За страдание, първият мини-пробив бе осъществен от британеца с минаващ форхенд, а по-късно Димитров пресили форхенд за 1-3. Първата ракета на Англия направи двойна неточност и възвърне паритета в мини-брейковете при 2-3, само че мигновено по-късно осъществя печеливш форхенд по противоположния диагонал за 2-4. Неточностите на Григор продължиха и той добави такава от бекхенд, с цел да изостане напълно с 2-5. Невърнат " левичарски " сервис по диагонала в полето за преимущество обезпечи на Нори четири сетбола и той се възползва още от първия си с ас за 6:7(2) за 48 минути игра.

Втори сет

Гришо трябваше да преодолее бързо разочарованието от изгубения тайбрек и по всичко личеше, че го е направил, откакто безпроблемно взе сервис-гейма си за 1:0. Той усили сметката си на 6 аса и заби приказен форхенд-уинър по диагонала, с цел да предизвика и аплаузи от почитателите по трибуните.

Филето оказа помощ на българина при един бекхенд, с който съотношението в идващия гейм стана 15-15. За страдание, отличен ретур отвори късмет за повеждане в резултата, само че Григор направи непредизвикана от форхенд пред празен корт. Все отново, стигна се до 30-30, тъй като Нори сбърка воле край мрежата, само че си върна преимуществото с директна точка от сервис. Хубава замяна на подсечени бекхенди беше извоювана от Димитров и за първи път в мача някой гейм влезе в дюс. Още един слайс в навън на британеца докара и до първа точка за пробив на противника му и Гришо се възползва посредством отлично извършено разиграване от главната линия и изчакване на неточност - 2:0.

Практически без игра Димитров бе на път да затвърди пробива си на нула, увеличавайки броя на асовете си на 9. Той обаче не бе безапелационен с воле и стана жертва на минаващ бекхенд, само че по-късно с 10-ия ас резултатът небрежно стана 3:0. 

Григор сподели доста добра отбрана, въпреки и да загуби точката за 15-0, само че след това незабавно осъществя 25-ия си уинър - бекхенд по правата за 15-15. Българинът не беше надалеч от задачата и секунди по-късно, само че не откри линията (30-15), единствено че се " реваншира " с уинър от ретур по този метод за 30-30. Нори не можеше да издържи на нарасналата експанзия от страна на противника и направи непредизвикана неточност от форхенд за брейк-бол. Бекхенд в мрежата на британеца направи пробива факт, като Димитров пое решително надзор върху сета - 4:0.

Ас номер 11, 12, 13 и 14 на някогашния номер 3 направиха съвършен гейма за 5:0 и въпросът само беше дали Нори ще се опази от " геврек ". Британецът увеличи равнището на осъществяванията си и макар че Димитров още веднъж сподели по никакъв начин нелоша отбрана от главната линия, не можа да запише нито една точка, а противникът му затвори с ас и се острами за 5:1.

Великолепен начален удар на Гришо бе последван от форхенд-уинър по правата за 15-0, а същото упражнение стана факт за 30-0. В този незабравим сет той бе пласирал 18 от 18 първи сервиса и загуби първата си точка единствено поради неопределено драйв-воле (30-15). Бекхенд в навън на Нори донесе два сетбола за Димитров, а той не се възползва от първия поради двойна неточност (втора в мача). Грешка на лайнсмена ощети българина и той трябваше да преиграва точката, само че записа невърнат сервис и затвори солидно за 6:7(2), 6:1 за 71 минути.

Трети сет

За Димитров бе значимо да продължи инерцията от страхотния сет и качеството на ретурите му се резервира. Два пъти обаче филето му попречваше да осъществя минаващ бекхенд, като въпреки всичко Нори с сполучливо воле на мрежата си взе сервис-гейма - 0:1.

Форхенд-уинърите не стихваха от ракетата на Гришо, както и неотразените начални удари, без значение към коя страна на съперника. Дори от второ подаване той се справяше да записва директни точки, а завърши гейма на нула с атрактивен смач - 1:1.

Бекхенд в навън в блян за довеждане докрай на разиграване на българина направи съотношението 15-0, само че пък Нори записва втората си двойна неточност за 15-15. Отново пък отскок от линията направи топката неловка за Григор и той сгреши с противоположния си удар, а след това пресили форхенд по диагонала, до момента в който тича - 40-15. Невърнат сервис на британеца му даде задатък от 1:2 и той стартира да надъхва публиката на своя страна.

Гришо стартира с класическа композиция начален удар - завършващ форхенд и добави невърнато подаване по диагонала за 30-0. Неуспешна къса от бекхенд на българина понижи преднината му, а след това той сбърка и плосък подобен удар при 30-30. Слайс на Нори докара до нехарактерен отскок и Димитров направи нов несполучлив удар със задната страна, като трябваше да избавя за първи път точка за пробив. Той се оправи с невърнат сервис, а след това повтаряне на класическата му композиция от началото на гейма бе задоволителна за авантаж. Форхенд в мрежата на Григор възобнови борбата, а 15-ият ас се появи в подобаващ миг му даде авантаж, а още един неотразен начален удар постави завършек на завързания гейм - 2:2.

Хубава офанзива на британеца приключи с елементарно воле за 15-0, а Гришо прати форхенд в мрежата и изостана с 30-0. Нори също сгреши с предния си удар и съотношението стана 30-15, преди да последва невърнат сервис. Българинът още веднъж предизвика овации с форхенд-уинър от ретур, а противникът му сгреши воле и трябваше да се помири с дюс. Два следващи форхенда на линията и завършващ подобен изведоха Димитров до брейк-бол, само че поредна интервенция на филето го лиши от материализирането. Страхотен минаващ бекхенд на Григор му обезпечи още една опция за пробив, само че Нори бе деликатен на мрежата този път и си заслужи тъждество. Непредизвикано сгрешен форхенд на Нори даде трети брейк-бол, само че и той бе отразен с невърнат " левичарски " сервис. Отлична постепенна офанзива на Гришо бе приключена с матиращ форхенд по правата и четвърти късмет, а британецът направи двойна неточност за 3:2.

Шампионът на Финалите на АТР 2017 стигна " кота 17 " на асове и дръпна с 30-0, а добави уинър с предната страна на ракетата си след нов стабилен начален удар. Неотразен сервис затвърди пробива на нула и резултатът стана още по-благоприятен - 4:2.

Поредното величествено отиграване - шокиращ форхенд по правата над най-високата част на мрежата, до момента в който тича - обезпечи аплодисменти от почитателите за Григор. Нори въпреки всичко обаче контролираше развиването на гейма със сервиса си и три неотразени такива му разрешиха да спре серията на противника - 4:3.

Двойна и непредизвикана неточност от форхенд по противоположния диагонал сложиха Димитров в неловко състояние при 0-30, а прословут ретур на линията даде късмет на Нори да довърши с уинър и да се добере до троен брейк-бол. И той обаче направи неправилност - от бекхенд - с цел да обезврежда самичък първия, а форхенд на линията в актива на българина пък накара втория късмет за пробив да се изпари. Ас номер 18 по диагонала в полето за преимущество свърши работа за изпаряване на брейк-болите, а контрапие от форхенд напълно обърна развоя на гейма - авантаж за Гришо. Неотразен сервис по диагонала приближи топ тенисистът ни оптимално до успеха - 5:3.

Чудесна нова постепенна офанзива със стъпване напред на българина приключи с форхенд-уинър за 15-15, а прелестен ретур предизвика неточност на Нори от бекхенд по диагонала - 15-30. Британецът надигра противника си с предната страна на ракетата в идващото разиграване за 30-30, само че Григор отново сподели невероятна класа от главната линия и дочака неправилност, с цел да стигне до мачбол още на посрещане. Два невърнати сервиса и осмия ас обаче избави 11-ия в света от неприятностите - 5:4.

Сервис-форхенд обезпечи положително начало за решителния гейм на Димитров, само че той пресили с предния си удар в идващия миг и се стигна до 15-15. Надиграване с бекхенди бе извоювано от българина, тъй като Нори сбърка рутинна топка - 30-15, а с търпелива атака към мрежата и завършващ форхенд Гришо стигна до два мачбола. Още една постепенна акция с влизане напред в корта завърши в интерес на най-хубавия ни тенисист и той реализира една от най-престижните си победи през 2022 година - 6:7(2), 6:1, 6:4 за тъкмо 2 часа игра. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР