Единственият българин в тенис елита Григор Димитров играе срещу 116-ия

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров играе срещу 116-ия
Коментари Харесай

Невероятен Григор Димитров в Марсилия

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров играе против 116-ия в международната класация Хайс Брауер в дуел от осминафиналите на шампионата от сериите АТР 250 в зала в Марсилия.

Първи сет

Гришо завоюва първата точка елементарно със сервис по диагонала, а след това беше замесен в разиграване, само че излезе на мрежата прозорливо след форхенд по правата и приключи с воле. Съперникът му сбърка за 40-0, а по-късно нашият топ тенисист завърши гейма с уинър с предната страна на ракетата край мрежата - 1:0.

Брауер незабавно сподели огромния си капацитет на сервис и изравни с гейм на нула, като сподели многообразие в тактиката си, излизаше на мрежата и контраатакуваше с мощен форхенд, когато бе нужно - 1:1. Хубавото бе, че Димитров бе на същото равнище от сервис и продължи с уинърите с вършиме си удари, като индикираше, че настилката му подхожда даже повече за тези способи от онази в Ротердам предходната седмица - 2:1.

Гришо дръпна с 0-15, само че след това направи неточност с форхенд по диагонала в миг, в който нализаше на корта след добре построена офанзива и пропусна преференциален късмет да вземе доста преимущество. В идващия миг обаче той отново вкара отличен ретур и показва физическите си данни да стигне до къса топка и да затрудни противника оптимално на мрежата - 15-30. Прекрасна точка записа българинът за 30-40, когато шамароса съперника с плосък бекхенд по диагонала.

За страдание, Брауер записва следващия си отличен " левичарски " сервис в полето за преимущество и отрази брейк-бола, само че след това направи двойна неточност. Изглеждаше, че нидерландецът е направил втора поредна двойна, само че никой не се обади за " навън " и българинът не посмя да се допита до системата " ястребово око ", тъй като неотдавна към този момент беше един път употребявал несполучливо оспорването си. Две следващи неточности от рискови форхенди на Брауер въпреки всичко разрешиха на Димитров да дочака пробив, с помощта на чудесни спринтове в отбрана.

Гришо наниза два следващи аса по правата и поведе с 30-15, само че след това не приготви добре излизането си на мрежата и стана жертва на добър минаващ удар - 30-30. Брауер блесна и с отигавания от главната линия, като рискът му се оправда с последния прословут форхенд, намерил линията и обезпечил му брейк-бол. Комбинация сервис - форхенд по противоположния диагонал свършиха работа на българина в подобаващ миг, а невърнат начален удар му обезпечи авантаж. Брауер нападна мрежата след ретура си, само че Димитров устоя от дъното на корта и предизвика неверно воле за 4:1.

Димитров вкара прелестен ретур в краката на съперника и поведе с 0-15, а след това го принуди да излезе на мрежата с бекхенд по пай диагонал и последвал печеливш подобен по правата за 0-30. Мощните начални удари на нидерландеца въпреки всичко го изведоха до 30-30, а по-късно Григор пресили форхенд - 40-30. Отново подобен способ му разреши да излезе на мрежата и да понижи изоставането си в резултата на 4:2.

Димитров направи свръхестествен лоб с топспин от форхенд и препарира противника, който отново беше излязъл на мрежата след ретур - 30-15. Неотразен сервис послужи на българина за 40-15, като той продължаваше да е доста разнороден от полето за преимущество, а ас по правата направи 5:2.

И двамата тенисисти рискуваха прекалено в идващия гейм - Брауер от сервис осъществя три бързи точки, а Гришо опита да му опонира с опит за уинър от бекхенд над най-високата част на мрежата, само че не можа да я трансферира. Така се стигна до 5:3 и сервис на някогашния номер 3 в света за привършване на сета. Точно тогава той изпита първата си мини-криза в срещата и направи двойна неточност за 15-30, а и като цяло до този миг беше спечелил единствено две от осем вероятни точки на втори сервис. Стигна се до 30-30 след сервис-мрежа, само че след това филето се намеси в интерес на Брауер и му сервира брейк-бол. Димитров го отрази безкомпромисно с мощен сервис в тялото с 207 км/ч, а по-късно българинът го надделя с още два невърнати начални удара - 6:3 за 33 минути.

Втори сет

Брауер небрежно поведе с 40-0, като при последната му точка Григор направи рядко срещана неточност от стоп-воле на мрежата - в последна сметка нидерландецът си взе подаването без никакви усложнения за 0:1.

Гришо се озова в неприятна обстановка при 15-30, само че тъкмо тогава наниза ас по диагонала в полето за преимущество за 30-30. Изключителен ретур от форхенд по противоположния диагонал на Брауер му издейства опция за пробив, само че Димитров го обезврежда с излизане на мрежата и бекхенд-воле. Стигна се до разиграване в решителния миг от гейма, само че с разнообразните си бекхенди Григор сподели класа и се облагодетелства от неточност на противника - 1:1.

Страхотна пъргавост разреши на топ ракетата ни да стигне от защитна позиция зад главната линия до минаващ удар край мрежата за 0-15, а нидерландецът отвърна с втория си ас - 15-15. Скъсен сечен бекхенд по правата на Димитров излезе милиметър в навън, а след това Брауер спря да играе в търсене на " навън ", само че " ястребовото око " не потвърди правотата му - 30-30. С бекхенд-слайс Гришо си издейства брейк-бол след неточност на съперника, който прибърза и в идващия миг, бъркайки форхенд в средата на мрежата - 2:1.

За повторно с топспин лоб (този път от бекхенд) Григор зарадва феновете в залата, а по-късно добави и седмия си ас за 40-15. Втори прекрасен ретур на Брауер му обезпечи понижаване на изоставането при 40-30, само че неотразен начален удар затвърди пробива - 3:1. Нидерландецът пласира четири следващи пъти отлични сервиси и небрежно понижи на 3:2, само че самодейността си оставаше в полето на Димитров.

Магически подсечен бекхенд се трансформира в печеливш минаващ удар за Гришо и още веднъж развълнува почитателите в залата, а след това филето за повторно в мача се намеси уверено в интерес на съперника - 15-15. За страдание, вторият начален удар продължаваше да бъде сериозен проблем за българина и той отново загуби точка зад него, въпреки и просто поради удар с рамката. Три следващи превъзходни сервиса, в това число осмия ас, осигуриха нов задатък от два гейма - 4:2.

Прекрасен " пестник " посредством форхенд по противоположния диагонал обезпечи на Григор задатък от 0-15, а по-късно противникът му прати топката в мрежата след подсечен бекхенд на българина - 0-30. Още една непредизвикана неточност на Брауер - този път от форхенд - обезпечи троен брейк-бол, само че последваха два следващи неточни ретури. Комбинация от сечен бекхенд по правата с топспин-бекхенд по диагонала за следващ случай се оказа печеливша за Димитров и той поведе с 5:2.

За нула време с фантастични сервиси (включително ас от втори начален удар) Гришо завърши мача по допустимо най-убедителния метод и се класира на четвъртфиналите - 6:3, 6:2 за 66 минути.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР