Единственият българин, медалист от големи първенства във всички възрасти, който

...
Единственият българин, медалист от големи първенства във всички възрасти, който
Коментари Харесай

Мирослав Гочев: Ако не беше Гриша Ганчев, борбата ни нямаше да я има

Единственият българин, медалист от огромни шампионати във всички възрасти, който е бил арбитър на две Олимпиади и има олимпийски медалист като треньор, показа част от своите най-съкровени мемоари в обичания си спорт - битката.

Гочев е наследник на именития Ангел Гочев, който е бил безценен другар и кум на първия ни олимпийски първенец Никола Станчев.

Мирослав Гочев беше и помощник-треньор в женския ни народен тим, по времето, в което Станка Златева беше още дейна състезателка.

Гочев бе с голяма заслуга за връщането на Евелина Николова в огромната битка, като точно той бе в основата на нейното възобновление на тепиха и достигането до бронзовия орден на Игрите в Токио.

" Тя е с голяма воля! За битката. Това е нейното. Казах ѝ преди време, когато се беше съвсем отказала, че тя би трябвало да остане в спорта и да си вземе своето. Онова, поради което бяха всичките ѝ травми и неволи, които преодоля. Радвам се, че ме послуша ", сподели Мирослав Гочев.

" Ако не беше господин Гриша Ганчев, този спорт нямаше да го няма у нас! Не е неистина, че за стореното от него в спорта, освен в битката, би трябвало да му бъде вдигнат монумент. Той оказа помощ и за присъединяване на Ева на Олимпиадата в Япония ", разкри Гочев.

" Баща ми ме тренираше не просто за герой. А за гладиатор. Винаги трябваше да съм за образец на останалите. Твърд темперамент беше. Като не слушахме с брат ми, все аз го отнасях, макар че съм по-младият ".

" Разпадът на " Славия - Литекс " и това, че доста от борците ни се разотидоха, беше подбудено от тези времена. На прехода. Тогава не беше елементарно за никого, а в един миг в битката пари просто нямаше. Но не мисля, че е виновността в Михо Дуков, който тогава беше треньор. Много хора го нарочиха за строгия му метод, само че това беше при него - дисциплинираност и нищо друго. Както и би трябвало да бъде, съгласно мен ".

" Помагал съм на доста спортисти. Но не желая да го разгласявам. Така съм решил, по този начин съм направил. И отново ще го върша, постоянно когато желая. На никого не съм отказал помощ, стига да мога да спомагам и да срещна схващане отсреща ", добави елитният съдия.

Какво още сподели той за идните Олимпийски игри в Париж, за Валентин Йорданов, Александър Томов, Станка Златева, Серафим Бързаков, Бувайсар Сайтиев и битката преди и в този момент - вижте в приложеното видео:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР