Единствената гореща линия в България за съвети и защита на

...
Единствената гореща линия в България за съвети и защита на
Коментари Харесай

Горещата линия за защита на децата в интернет спира от 2023 г.

Единствената гореща линия в България за препоръки и отбрана на децата в онлайн пространството стопира активност от януари 2023 година

Центърът за безвреден интернет работи от 2005 година и за 16-годишното си битие по Горещата линия са получени 63 228 сигнала за противозаконни дейности против деца онлайн.

Причината, заради която активността на линията се приключва, е неналичието на съфинансиране и устойчива държавна политика, показват от Центъра.

Другата услуга на Центъра е Консултативната линия за онлайн сигурност, която досега е помогнала за превъзмогването на 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, изнудване, закани, онлайн порнография, обществени обиди, унижение на личността на децата, както и корист с голи фотоси.

Все по-чести стават сигналите за полова онлайн употреба във възрастта 12-18 година, изключително след пандемията COVID-19, сочи статистика на центъра, съгласно която възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 година Това демонстрира, че е все по-необходимо родители и учители да са добре осведомени за заплахите, които дебнат в интернет и обществените мрежи.

Очакваме незабавна поддръжка и финансиране от страната, което да подсигурява сигурността на децата в онлайн пространството, прикани Антоанета Василева, координатор на Консултативната линия.

Центърът има пълномощия да смъкна страница, профил или група, в която се реализира тормоз или се популяризират голи фотоси и неуместно наличие. Тези дейности са вероятни, защото центърът е приближен сътрудник на Фейсбук, Instagram, TikTok, Гугъл и YouTube.

От 2005 година досега са инициирани голям брой акции, помогнали на онлайн жертви, както и редица образования по тематиката. През тези семинари са минали повече от 3 0 000 деца и младежи, над 15 000 учители и 12 000 родители.

Изграден е и Младежки панел, в който вземат участие младежи сред 14 и 19 година, заемайки значима роля в самодейностите на центъра. Там те развиват своите дигитално-медийни умения и образоват своите връстници по тематиките за онлайн сигурността.

Центърът е член на европейската мрежа от 35 центъра за безвреден интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която сплотява 42 страни.
 Снимка 599768
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР