Единствената долина на розите в света се намира в България

...
Единствената долина на розите в света се намира в България
Коментари Харесай

Розопроизводителите са притеснени от новия регламент на ЕК frognews.bg

Единствената котловина на розите в света се намира в България и тъкмо тук - в Казанлък,  се създава най-качественото масло от роза: „ Розовото масло е натурален естествен артикул, който се получава от роза дамасцена, която е известна в целия свят. Не може да се причисли към синтетично създадените препарати ”, счита професор Донка Байков, шеф на Института по розата и етерично маслените култури.

 

„ Добиването на розовото масло е посредством най-екологичния и по този начин наименуван гриин способ за приемане. Водна парна филтрация, при което не се употребяват никакви химични разтворители или нездравословни за хората субстанции. Използва се водна пара и вода, която увлича етеричното масло и това е най-екологичния и природо съгласно получен артикул ”, споделя доцент доктор Анна Добрева, специалист технология на етеричните масла Българска академия на науките.

„ Розовото масло се получава само от розов цвят и добавена вода, които се подгряват до 100 градуса по целзий ”, изясни Марин Тодоров, розопроизводител.

 

 Един розов цвят тежи към 2 грама. За производството на кг розово масло са нужни над 3 милиона като всеки един от тях се бере на ръка. Технологията за производството не е променяна над 5 века, макар софтуерния прогрес на човечеството: „ Уникално е със състава си от повече от 300 съставния елемент и това го прави необятно използван най-много в парфюмерията в козметиката, в медицината, в аромотерапията, в бита на хората. Това е един необятно използван артикул ”, изяснява доцент доктор Анна Добрева.

 

„ Не единствено, че не е рисково, то има доста лековит резултат ”, прибавя Елена Тодорова, розопроизводител. „ Розовото масло се употребява за доста разнообразни заболявания. Много хора купуват от нас розово масло за лечение на бъбреците ”, споделя Марин Тодоров.

„ Уникално е неговата продължителност, то не се трансформира при дълго предпазване. Това е едно от най-ценните му качества. И даже след стотици години вярно предпазване няма нездравословни образуващи се съставки в него ”, счита доцент доктор Добрева.

 

 Определяното като течното злато – розово масло се търси от целия свят

„ Роза Дамасцена за жалост от европейската химична организация е оповестена за нездравословна субстанция, която вреди на човешкото здраве ”, изясни Галина Стоянова, кмет на Казанлък. „ Държавата ни е твърдо срещу във връзка с приравняването на естествените етерични масла на химични артикули. Просто тъй като няма да е правилно. Ние сме най-големия производител на розово масло, формирайки над 50% от пазара на розово масло. И сме пример за качество на розовото масло. Нямаме различен сюжети. Това е нещо, с което нашата страна не би се примирила ”, съобщи земеделският министър  Явор Гечев.

 Един път в годината за по-малко от месец се прибира цветът на маслодайната роза, за което са ангажирани близо 100 000 души. В този месец в България идват хора от целия свят, с цел да усетят аромата на роза Дамасцена, която правилник на Европейска комисия се кани да дефинира като токсична.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР