Единствената дипломатическа светлина в мрака на руската инвазия беизносът на

...
Единствената дипломатическа светлина в мрака на руската инвазия беизносът на
Коментари Харесай

Русия удари Одеса, след като провали сделката за зърно

Единствената дипломатическа светлина в мрака на съветската инвазия беизносът на украинскозърното за света през Черно море.

С една трета по-малко от естественото, само че въпреки всичко 33 милиона тона. През последните месеци обаче положението на тази опция се утежни, написа Би Би Си.

Русия беше упрекната, че забавя маршрута с морски блокади и дълги инспекции, и договорката най-сетне се провали.

Миналата седмица Москва публично се отдръпна. След това Русия стартира вълна от ракетни удари по пристанища, които в миналото беше дала обещание да остави на мира.

Един от разрушените обекти е зърнен терминал, благосъстоятелност на един от най-големите украински производители - Kernel. Според публични лица през миналата седмица са били унищожени над 60 000 тона зърно.

" Спряхме износа си за първите два-три месеца от войната.Цените на петрола и зърното се покачиха с 50% и виждате, че в този момент още веднъж се случва същото ", изяснява Евгений Осипов, основен изпълнителен шеф на Kernel.

Макар че международните доставки на зърно към този момент наподобяват постоянни, на международните пазари цената на зърното се увеличи с 8% в границите на един ден след изтеглянето на Русия - най-високото на ден покачване след пълномащабното навлизане в Украйна през февруари предходната година.

Сега съветският президент Владимир Путин декларира, че страната му " е в положение да размени украинското зърно както на комерсиална, по този начин и на безплатна основа, изключително като се има поради, че тази година чакаме още една рекордна годишна продукция ".

В публикация, оповестена на уеб страницата на Кремъл преди срещата на върха Русия-Африка тази седмица, президентът Путин написа, че " Русия ще продължи да поставя енергични старания за обезпечаване на доставки на зърно, хранителни артикули, торове и други артикули за Африка ".

Както Русия, по този начин и Украйна са измежду водещите експортьори на зърно в света. По-рано Кремъл се беше съгласил да не се насочва към пристанищната инфраструктура на три места в района, само че този дипломатически щит към този момент не съществува.

При развалени пристанища, липса на контрактуван кулоар през Черно море и Русия, която управлява по-голямата част от крайбрежието, Осипов счита, че потенциалът на Украйна за експорт на зърно ще намалее с още 50%.

" Това е голямо предизвикателство за нашите аграрни производители, тъй като те ще би трябвало да продават продукцията си с 20% под себестойността ", споделя Осипов, който предвижда, че в бъдеще ще има по-малко хора, които ще обработват по-малко земя.


Краят на договорката със зърно се простира надалеч оттатък пристанищата на Одеса. Кметът на града Генадий Труханов счита, че Москва просто желае да покаже, че нищо няма да се изнася без тях, и е прав.

" Най-ужасното е, че с цел да реализиран задачата си, те нападнаха почтени хора ", споделя той.

Преди сключването на договорката за зърното десетки милиони хора от някои от най-бедните страни в света бяха изложени на риск от гладна гибел заради невъзможността на Украйна даизнася продукция.

Дванадесет месеца по-късно този риск се върна.

" Руснаците евентуално не схващат какво е апетит. Хората гладуват, има огромно предложение, само че те не могат да го получат без причина ", споделя Юлия.

И по този начин, в случай че приемем, че самодейността в действителност е мъртва, има ли правоприемник? Алтернативно решение, което Украйна да изнесе?

Използват се авто и железопътен превоз през прилежащи страни като Румъния и Полша, само че е имало случаи, когато украинското зърно е заливало техните пазари и е сваляло цените, което е било неприятно за земеделските производители.

Река Дунав също е създадена като маршрут през Централна Европа, като през последните 12 месеца през нея са минали два милиона тона зърно спрямо 600 000 тона през миналата година. И двата маршрута обаче са доста по-скъпи от логистична позиция.

Репортер на Би Би Сипопитаръководителката на отдела за помощ на Съединени американски щати Саманта Пауър дали статутът на Украйна като " житница на Европа " е останал в предишното.

По това време тя бе оповестила пакет на стойност съвсем един милиард $ за Украйна, който включваше рационализация на селското стопанство.

" Правим каквото можем, само че мирът не може да бъде сменен ", беше нейният отговор.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР