Единствената детска болница у нас ще се слее с университетска

...
Единствената детска болница у нас ще се слее с университетска
Коментари Харесай

Идея от преди 3 години: Педиатрия и болница Лозенец се сли...

Единствената детска болница у нас ще се слее с университетска болница " Лозенец ". Тази концепция може дефинитивно да се осъществя, откакто отлежава още от 2018 година

Решението е на служебния здравен министър, а претекстът му е децата да се лекуват в по-добри условия, до момента в който бъде построена нова детска болница. Кацаров заяви, че градежът в двора на " Александровска " няма да се довършва. С към този момент обезпеченото финансиране ще бъде издигната нова постройка в двора на болница " Лозенец ".

От пресцентъра на Министерство на здравеопазването направиха уточнението, че на терена, намиращ се на територията на лечебното заведение, Министерството на здравеопазването желае да построи национална детска болница.

На същия терен ще бъде построен и протонен ускорител.

Предвижда се болничното заведение да разполага с хеликоптерни площадки с опция за бързо превозване на пациенти. Болница „ Лозенец “ ще продължи да бъде университетска болница и ще резервира многопрофилния си темперамент. Целта на Министерство на здравеопазването е да се надградят съществуващите в болничното заведение услуги. Лечебното заведение ще продължи да прави трансплантации, а вливането на педиатрията в болница „ Лозенец “ ще притегли повече хора към здравните услуги в лечебното заведение. Изграждането на детска болница в двора на болница „ Лозенец “ подсигурява, че терентът ще бъде употребен само и единствено за развиване на медицински услуги за българските пациенти.

Заради решението за обединение с педиатрията, медиците от някогашната държавна болница стачкуваха.

Проектът за създаване на нова детска болница, утвърден от кабинета " Борисов 3 " не може да бъде изпълнен, твърди служебният здравен министър.

" Сградата, която е трябвало да бъде обект на ремонт и реорганизация не съществува в устройствения проект от 2011 година. Той на практика не може да бъде осъществен ", съобщи доктор Стойчо Кацаров, длъжностен министър на опазването на здравето.
Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за създаване на детска болница е болница " Лозенец "

Кацаров разискал опциите за създаване на нова детска болница с всички заинтригувани страни.

Предвидените за построяването на детска болница 100 милиона лв. ще бъдат трансферирани на съществуващата педиатрия. Така съгласно Кацаров тя ще се трансформира в вложител и ще дава отговор за плана и осъществяването му. Новата детска болница ще бъде подготвена след най-малко 5 години.

" Тъй като децата сега се лекуват в доста неприятни условия най-правилно е да реорганизираме държавна болница ", сподели доктор Стойчо Кацаров.
Лекари от " Лозенец “ стачкуват против превръщането ѝ в детска болница

Медиците от болница " Лозенец " са срещу сливането с педиатрията.

" Нямаме нищо срещу да имаме детска болница, само че не да се съсипе тази постройка ", уточни доцент Йорданка Кузманова, педиатър в УМБАЛ " Лозенец ".

" Всички клиники не са толкоз огромни, че да могат да отделят запас, че да се настанят вътре и деца ", уточни доцент Дорина Асенова, декан на медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".
Здравният министър твърди, че " Лозенец " може да поеме всички пациенти на педиатрията и да продължи да лекува възрастни пациенти.

" Ние би трябвало да активизираме държания си запас с проектирането, с плановете, с накирането на хората, които да работят в тази болница. А не да се унищожава университетската болница на Софийския университет ", разгласи доцент Радосвет Горнев - шеф на УМБАЛ " Лозенец ".

" Никога не е бил поставян въпросът да се приключва университетския темперамент на новата болница ", отговори доктор Стойчо Кацаров.
От болничното заведение се притесняват, че поради сливането има заплаха да не могат да вършат повече трансплантации.

" Ще понижи на половина най-малкото потенциала на болничното заведение, на лекарите които работят. Няма да има личен състав задоволително ", изрази своите опасения доктор Огнян Шаламанов, координатор по трансплантации, УМБАЛ " Лозенец ".

" Ние държим тя да продължи да се развива като подобен център и да прави трансплантации на деца ", добави здравният министър доктор Стойчо Кацаров.
Сливането на двете лечебни заведения ще отнеме минимум половин година, сподели още доктор Кацаров.
Свързани вести Скандалът продължава: Новият шеф на болница "Лозенец " сключил контракт самичък със себе си
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР