Единствената алтернатива за поддръжка на АЕЦ Козлодуй е в Чехия,

...
Единствената алтернатива за поддръжка на АЕЦ Козлодуй е в Чехия,
Коментари Харесай

Валентин Николов: Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй”

Единствената опция за поддръжка на АЕЦ „ Козлодуй ” е в Чехия, изясни Николов. По въпроса за диверсификацията в нуклеарната енергетика би трябвало да се работи „ по-тихо ”. Има опция поетапно да се смени горивото, с друго, което не е съветско. " акцентира Николов.  Според него единствено енергийния регулатор може да вземе решение за това.

 

" Консултативният съвет към министъра на енергетиката, може да е формиран от експерти, само че те не носят никаква отговорност за разлика от регулатора ", акцентира Николов.

 

По думите му след нахлуването на Русия в Украйна, е мираж в близко бъдеще у нас да е допустима реализацията на плана " Белене " с авансово закупените от България съветски реактори.

 

" Можем да продължим напред с доста ясна и точна тактика. 70% от хората у нас поддържат нуклеарната ни стратегия, само че, за жалост, нямаме тактика. Трябва да се работи деликатно в тази посока и да има малко повече тишина ", заяви Валентин Николов.

 

Той сподели още, че в случай че заложим на мощности от " Уестингхаус " и скоро стартираме строителство на техен реактор, той ще е подготвен през 2034 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР