Единодушно със 192 гласа за“ депутатите от всички партии отмениха

...
Единодушно със 192 гласа за“ депутатите от всички партии отмениха
Коментари Харесай

На Живот И Смърт! Преди Малко Парламентът Взе Решение, Което Предопределя Съдбите На Толкова Нуждаещи Се Българи!

Единодушно със 192 гласа „ за “ депутатите от всички партии анулираха противоречивия Параграф 6 от Преходните и заключителни разпореждания, съгласно който Здравната каса нямаше да заплаща за лекарства с ново интернационално непатентно название, като се изключи генерични и биоподобни лекарствени артикули, съобщи " Фокус ".

Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за възнаграждение на новите медикаменти е към 50 млн. лв.. Законът ще влезе в действие от 1 януари 2018 година

До обрата се стигна, откакто водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова поддържа митингите на пациенти и организира диалог с премиера Бойко Борисов. Веднага по-късно ГЕРБ оповестиха, че са подготвени да премислят решението си, в случай че има консенсус сред всички партии.

В началото на дебатите на днешното пленарно съвещание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи:

" Ако политическият консенсус продължи, през днешния ден можем да създадем първо и второ гласоподаване. Да успокоим пациентските организации и онкоболните. И ние политиците да бъдем по-смирени по тази сензитивна за обществото тематика. Благодаря на всички за разбирането за днешното гласоподаване на точката като първа “.

По-рано той разяснява, че е значимо да се понижи напрежението, което било изкуствено основано.

Корнелия Нинова обаче съобщи, че с днешното гласоподаване се възвръща справедливостта и реда в правовата страна, защото дебатът се е върнал в Народното събрание, а не се взема еднолично от премиера Борисов.

" Има нещо, което ме безпокои. Подхождате към тази смяна не като осъзнаване на направена неточност, а като смяна, наложена под напън. Мисля, че вярното отношение би било и няма ужасно от това да се каже: „ Да, направихме неточност. Ще я поправяме ", добави водачът на левицата.

Цветанов обаче отвърна:

" Нека да няма политически заряд, който може отново да ни опълчи. Г-жо Нинова, задачите още веднъж да се върнем в това поле, от което казахте, че би трябвало да излезем. Да не споделяме, че е било взето еднолично решение от премиера, с цел да може да се направи нещо. Всички знаем, че има приключване на средства в опазването на здравето и че има корупция там, където се разходват най-вече средства. Бяхме подхванали метод да създадем по-добър ред и никога това да бъде за сметка на лекуването на онкоболните ".

Колегата му Данаил Кирилов пък прикани Нинова да заявява, че позицията на Българска социалистическа партия е образувана свободно, без никакво въздействие и " съгласно причините, които сърцато пази ". И изиска тя да заявява, че в тази ситуация няма спор на ползи.

На това тя отговори:

„ Уви, за жалост, не съм била права, че сме постигнали единодушие и не съм била права за третата думичка – урок. Вие не сте си научили урока, сътрудници, че сгрешихте. Последното изявление ми дава съображение да го кажа. Отново говорите за приложимост на страховете на хората. Декларирам, че нямам спор на ползи. Това, че се държите по този метод значи, че при друга обстановка, в случай че няма напън от обществото и опозицията, вие няма да вземете такова решение ".

Актуализацията на бюджет на НЗОК е казус – не може да се приказва за консенсус, когато има неточност, разяснява пък депутатката от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер.

„ На път сме да сложим завършек на една сага, която продължи близо два месеца. Приехме едно решение, което просъществува в общественото пространство един уикенд и провокира доста безредици. На път сме да създадем безспорен казус с анулация и актуализация на бюджет на НЗОК на идващия ден след обнародването му в държавен вестник. Готови ли сме обаче да създадем изводите от това, което ни се случи всички дружно? Какво направихме ние – приехме противоконституционен текст. Чий интерес щяхме да защитим? “, съобщи още тя.

Спрете да вършиме политика от всичко преди Коледа, не е християнско, изключително от болните хора, намеси се и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който самичък се лекува от онкологично заболяване преди време.

„ Не си играйте със здравето на хората. Ще има пари за всички, належащо е примирение. Последните дни от Народното събрание да си играете още веднъж на политика минава всички граници. Ако е крачка напред, е в името на хората, в случай че е крачка обратно - отново е в името на хората. Какъв е казусът? Хубав празник на всички, да сте живи и здрави. Нека се помолим за здравето на всички с тази ужасна болест. Да приказваме за здраве “, сподели още той.

Радев: И отсега нататък да се регистрират етичните съображения

Малко след решението на Народното събрание от президентството разпространиха публична позиция на президента Румен Радев, който наложи несъгласие върху закона, а преди обрата то беше отхвърлено от болшинството в Народно събрание.

Сега той приветства смяната в метода и анулацията на възбраната за възнаграждение от бюджета на НЗОК през 2018 година на избрани лекарствени артикули.
Президентът приканва всички парламентарни групи отсега нататък да регистрират етичните съображения и да работят в полза на конституционните права на жителите и обществената правдивост, се споделя още в изказването.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР