Единодушно със 190 гласа парламентът създаде временна комисия за установяване

...
Единодушно със 190 гласа парламентът създаде временна комисия за установяване
Коментари Харесай

Парламентът създаде временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO

Единодушно със 190 гласа Народното събрание сътвори краткотрайна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на NEXO и обвързваните с нея компании, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии в България. Вносители на проекторешението са ГЕРБ-СДС.

Комисията е на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и би трябвало да излезе с отчет за констатациите и изводите, до които е стигнала.

За ръководител на краткотрайната комисия беше определен  Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, а Десислава Трифонова от парламентарната група за член.

Останалите членове на комисия са: от „ Продължаваме промяната “ –  Рена Стефанова и Асен Василев ; от Движение за права и свободи –  Йордан Цонев и Петър Чобанов; „ Възраждане “ – Златан Златанов и Ивайло Чорбов. „ Българска социалистическа партия за България “ ще бъде показана от Иван Ченчев и Илиян Йончев, „ Демократична България “ от Божидар Божанов и Надежда Йорданова, а „ Български напредък “ – от  Лидия Недева  и Гален Монев.

Парламентът одобри на първо четене и промени в Кодекса за застраховането, импортирани от Министерския съвет. Законопроектът беше признат със 120 гласа „ за “, 44 – „ срещу “ и 10 – „ въздържал се “. Текстовете засягат заплащанията по системата „ Зелена карта “.

Целта съгласно вносителите е да се отстранят установени недостатъци в процеса на обработка на искания от обособени застрахователи и от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите в границите на системата „ Зелена карта “, с цел да се реализира навреме осъществяване на отговорностите на националното бюро и на застрахователите, според условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата.

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, импортирани от Министерския съвет. Промените бяха гласувани със 128 гласа „ за “, 36 „ срещу “ и 10 въздържали се.  С промените се вкарват спомагателни ограничения за битка с изпирането на пари, заложени в Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на  България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II), се показва в отчета на отрасловата комисия по вътрешна сигурност и публичен ред.

В претекстовете към законопроекта се отбелязва, че препоръчаните промени са от значително значение за оценката на напредъка, който България следва да рапортува по отношение на Препоръките от MONEYVAL, чието несъблюдение би имало извънредно отрицателен репутационен резултат за България и би засегнало както обществения, по този начин и частния бранш.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР