Единодушно със 178 гласа за и без дебат депутатите приеха

...
Единодушно със 178 гласа за и без дебат депутатите приеха
Коментари Харесай

Депутатите приеха единодушно декларация за диалога с РС Македония

Единодушно със 178 гласа „ за ” и без спор депутатите одобриха декларация „ във връзка със систематичното и методично разрушение на разговора сред Република Северна Македония (РСМ) и Република България и провокативни и обидни изказвания по отношение на България от страна на ръководещи политически фактори в РСМ ”.
Прочетете още
В декларацията Народното събрание на България удостоверява политическо желание и блян за дотъкмяване на построяването на Паневропейски кулоар VIII от българска страна и приканва държавното управление на Република Северна Македония да подходи отговорно и добросъвестно към всички поети задължения и договорености за навременно създаване на секторите от трасето на коридора на нейна територия.

Българският парламент упорства за възобновяване на прекъснатия от страна на РСМ положителен разговор и прекъсване на антибългарската акция и провокативни изказвания по отношение на България в РСМ.

В декларацията се удостоверява волята на българската страна и институции по отношение на организирането на взаимни празнувания на общи исторически събития и персони поради богатата обща история на двете страни. Също по този начин Народното събрание показва изрично противоречие с отричането на общата история на РСМ и България от страна на членове на държавното управление на Република Северна Македония, което съставлява непосредствено нарушаване на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония от 2017 година.

В преамбюла на декларацията се насочва апел институциите в Република Северна Македония, в духа на европейските полезности и свободи, да се въздържат от решения и дейности, които съществено биха навредили на връзките сред двете страни и техните жители. Потвърждава се фундаменталното значение на Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Северна Македония от 2017 година и смисъла на двустранните Протоколи от съвещанията на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от 2019 година и 2022 година, както и решението на 47-ото Народно заседание по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на договаряния с Република Северна Македония от 24 юни 2022 година, както и декларацията от 2 февруари 2023 година по отношение на ескалиращите нападателни антибългарски прояви в Република Северна Македония.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР