Единодушно - със 143 гласа за депутатите приеха окончателно Закона

...
Единодушно - със 143 гласа за депутатите приеха окончателно Закона
Коментари Харесай

Приеха окончателно Закона за личната помощ. Майките премахват палатковия лагер

Единодушно - със 143 гласа " за " депутатите одобриха дефинитивно Закона за персоналната помощ. След 189 дни - палатковият лагер край Народното събрание беше отстранен от майките на деца с увреждания. Според новия закон персоналната помощ ще се дава въз основата на самостоятелна оценка на потребностите. Броят на часовете за персонална помощ ще се дефинира въз основа на четири степени на усложнение на хората с увреждания.

След два часа спор Законът към този момент е реалност. Доуточняване на последни елементи по текстовете, спор кой участва и кой не в пленарната зала, гласоподаване, овации от майките, благодарности от обществения министър и разглобяване на палатковия лагер край Народното събрание - по този начин изглеждаше днешният ден.

Конкретните параметри на закона:

За идната година общественото министерство ще разполага с 437 млн. лева за политики в помощ на хората с увреждания.

Часовете, за които страната ще заплаща на асистентите ще зависят от самостоятелната оценка на потребностите. Базата ще бъде решението на ТЕЛК.

Хората ще имат право от 15 до 168 часа месечно за персонален помощник.

Заплатата на персоналните асистенти през 2019 година ще е равна на минималната, а с годините ще се усилва.

Право на помощ по новия закон ще имат до края на 2020 година възрастните с 90% и над този % понижена продуктивност с непозната помощ, а също и децата с над 50% с непозната помощ и с над 90% без непозната помощ.

Тази заран майките на деца с увреждания пристигнаха в Народното събрание с вяра - чаканият от години Закон за персоналната помощ да стане факт. Два часа продължиха дебатите - по-малко по текстовете, повече за наличието в Пленарната зала.
Тома Биков, ГЕРБ: Това, че госпожа Нинова я няма, не е за пръв път, привикнали сме и без нейното наличие, тя идва тук, единствено когато има някакъв скандал. Георги Свиленски, Българска социалистическа партия за България: Няма да получите регистрация от Българска социалистическа партия, няма да получите регистрация от Българска социалистическа партия, тези хора са значими за нас и ние по тази причина сме внесли този закон.
В последна сметка пристигна дълго чаканият миг за гласоподаване. След вота имаше и благодарности.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: С приемането на този закон България се подрежда до не многото страни в Европа, които имат независим закон за персоналната помощ. Това демонстрира отношението на българското държавно управление и на българския парламент към хората с увреждания.
Равносметката направиха майките и омбудсмана. Като " победа " - по този начин дефинираха днешния ден.

Мая Манолова - омбудсман: Това е изстрадан закон от едни смели дами - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, че една идея, колкото и да е невъзможна, може да бъде сполучлива, в случай че е обективна и в случай че човек има вяра в нея.
Вера Иванова - майка от самодейността " Системата ни убива ": Законът за персоналната помощ за нас е законът за бъдещето на децата ни. Майка: Реформата стартира и гражданско общество в България има.Майка: Бих благодарила от наше име на " системата ", тъй като тя ни направи толкоз устойчиви, колкото сме.
Радостта от следващата победа над системата се придвижи край признака на митингите - палатковия лагер.

След 189 дни палатковият лагер на служебния вход на Народното събрание беше негоден. Сега той се мести пред Здравното министерство до момента в който промяната за хората с увреждания не бъде доведена до дъно.

Новият нормативен акт ще влезе в действие на 1 януари 2019 година, а персонална помощ по него ще се отпуска от 1 септември следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР