Единодушно със 140 гласа за парламентът изключи от обхвата на

...
Единодушно със 140 гласа за парламентът изключи от обхвата на
Коментари Харесай

Окончателно: Отпада карантината и изолацията за заразени и контактни на болни от COVID-19

Единодушно със 140 гласа " за " Народното събрание изключи от обсега на изключително рисковите инфекции Covid-19. Законопроектът е импортиран от Министерски съвет и планува отпадане на Covid-19 от болесттите, по отношение на които се ползва наложителна изолираност и карантина. Вчера отпадането на наложителното карантиниране на хора с потвърдена коронавирусна зараза беше утвърдено от парламентарната здравна комисия, а през днешния ден то мина на първо и второ четене в Народното събрание.  

Предвид актуалните епидемиологични характерности на болестта, както и съществуването на ефикасни ваксини в страната, провеждането на контрол на Covid-19 и готовността на медицинския личен състав за лекуване на болни, не следва да се ползват в допълнение ограничаващи ограничения като наложителна изолираност и карантина, гласи решението на Народно събрание.

Поставянето под карантина на заболели от COVID-19 и контактните с тях лица беше въведено преди повече от три години, когато през март 2020 година Народното събрание гласоподава предлагането на Министерски съвет за оповестяване на изключително състояние в страната по отношение на експлоадирането на пандемията. Първоначално, срокът за болните и контактните бе 14 дни. В началото на януари 2022 година карантината за заболели бе понижена на 10 дни, а за контактни - на 7, а по-късно през същата година, надлежно тя стана 7 дни за заболели и 5 дни за контактни лица.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР