Единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет спря процедурата за избор

...
Единодушно Пленумът на Висшия съдебен съвет спря процедурата за избор
Коментари Харесай

ВСС спря процедурата по избор на главен прокурор

Единодушно Пленумът на Висшия правосъден съвет спря процедурата за избор на основен прокурор до привършване на производството на Конституционния съд, сезиран от Иван Гешев. Точката бе изместена като първа в дневния ред на Пленума на Висшия правосъден съвет.
 
Миналата седмица депутати от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " и Движение за права и свободи приканиха съвета да спре процедурата в план на декларация, която през вчерашния ден бе подкрепена от парламентарната правна комисия.
 
Процедурата за избор на основен прокурор на мястото на отстранения Иван Гешев бе стартирана на 22 юни и още тогава мненията дали би трябвало да бъде стартирана бяха полюсни.
 
Според правосъдния министър Атанас Славов и част от кадровиците тя не трябва да стартира, тъй като се чакат промени в Конституцията и тъй като Висш съдебен съвет е с изминал мандат. Освен това се чака Конституционният съд, сезиран от Гешев, да се произнесе за последните ремонти в Наказателно-процесуален кодекс, с които болшинството за избор и освобождение на обвинител №1 бе понижено от 17 на 13 гласа.
 
Всички, които взеха отношение по проблема през днешния ден, бяха на мнение, че процедурата би трябвало да бъде стопирана. Цветинка Пашкунова от съдийската гилдия изясни, че е в полза на обществото да бъде спряна процедурата. Тя подсети, че сега се разискват конституционни промени, свързани със структурата на Висш съдебен съвет и с пълномощията на основния прокурор.
 
" Измененията, които се готвят и са свързани с способния орган да организира процедурата, както и с пълномощията на основния прокурор, са от значително значение за идния избор и ние не можем да не се съобразим ", акцентира Пашкунова.
 
В същия дух се изрече и ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който изясни, че " настояването на Иван Гешев е позволено за разглеждане и има учредения за прекъсване на тази процедура ". " Ние би трябвало да спрем процедурата единствено до изговаряне на Конституционния съд. За всичко останало, законодателни промени и предвиждани ремонти в Конституцията, ние нямаме правно съображение да се произнесем ", съобщи той.
 
Огнян Дамянов пък подсети думи на Любен Дилов-син, че животът му е минал с Лили Иванова и правосъдната промяна. " Ние сме набори и моят живот е също по този начин. Никога не съм имал подозрение, че тази процедура следва да бъде спряна. Но от откриването на процедурата до през днешния ден имаме известно предозиране в обществото като се стартира от министър-председателя, който я разгласи за несъответстваща, и се стига до днешната декларация на Народното събрание, което както и да въртим и сучем, е форма на напън над членовете на Висш съдебен съвет. Не знаех, че една процедура може да бъде съответна или не ", разяснява Дамянов.
 
Според Атанаска Дишева при поръчките за промени в Конституцията публичният интерес постанова Висш съдебен съвет да се съобрази и с тези условия и още веднъж сложи въпроса за легитимността на този състав на Висш съдебен съвет.
 
" Висш съдебен съвет не се употребява с нужното публично доверие, колкото и да ми е неприятно да го кажа, тъй като аз също съм част от този съвет ", разяснява Дишева.
 
По думите й има съображение да се спре процедурата до произнасянето на Конституционния съд по настояването на Иван Гешев, а по-късно биха могли да бъдат обсъждани и други учредения, в случай че бъдат импортирани оферти за промени в главния закон.
 
Източник: Offnews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР