Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията

...
Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията
Коментари Харесай

Зеленият сертификат трябва да влезе в употреба през юни

 Единният документ за пътешестване на територията на Евросъюза в изискванията на Коронавирус пандемия би трябвало да влезе в приложимост през юни. Днес Европейският парламент разиска редица неизяснени въпроси за бъдещия " зелен документ “.

Остават 2 месеца до лятото, време няма и по тази причина Европарламентът употребява през днешния ден ускорена неотложна процедура. Предвидено е гласоподаване в пленарната зала в Брюксел в края на април. А през май – договаряния сред трите съществени институции – Съвет, Комисия, Парламент. В началото на юни чакаме да проработи пилотната версия на документа, а в края на юни би трябвало всеки от нас да може да пътува с подобен.

Христина Славова към този момент е с две дози и документ за ваксина. Работи като туроператор в Поморие. Надява се зеленият паспорт тази година да върне летовниците и тя още веднъж да има работа.

" Да мога да удостоверя във всеки един миг, че аз съм се ваксинирала против COVID-19 и не ми се постанова да си върша PCR тест при всяко пътешестване - влизане и излизане от страната ", сподели Христина Славова.

Според адвокати не би трябвало да има проблем с потреблението на персоналните данни за по този начин наречените " залени паспорти “. Информацията, която ще се подава, е дали сме имунизирани - единствено за Коронавирус, дали имаме PCR тест или пък, че сме преболедували последните 180 дни.

" Освен това на мястото, което се ревизира този документ, доколкото сега Европейска комисия е обяснила, ще излиза наяве дали това лице дава отговор  на едно от трите условия, само че на процедура лицата, които ревизират този документ, няма да виждат съответната информация “, изясни юрист Мария Шаркова.

" Еврокомисията ще би трябвало да почисти много въпроси до края на май ", съобщи външния ни министър Екатерина Захариева

" Дали да се признават документи за имунизирани лица от трети страни отвън Европейски Съюз. България смята, че да! Дали да се признават ваксини, които не са регистрирани от Европейската организация “, добави още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР