Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията

Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията ...

Зеленият сертификат трябва да влезе в употреба през юни

Единният документ за пътуване на територията на Евросъюза в условията на COVID пандемия трябва да влезе в употреба през юни. Днес Европейският парламент обсъди редица неизяснени въпроси за бъдещия "зелен сертификат“.

Остават 2 месеца до лятото, време няма и затова Европарламентът използва днес ускорена неотложна процедура. Предвидено е гласуване в пленарната зала в Брюксел в края на април. А през май – преговори между трите основни институции – Съвет, Комисия, Парламент. В началото на юни чакаме да заработи пилотната версия на сертификата, а в края на юни би трябвало всеки от нас да може да пътува с такъв.

Христина Славова вече е с две дози и сертификат за ваксина. Работи като туроператор в Поморие. Надява се зеленият паспорт тази година да върне летовниците и тя отново да има работа.

"Да мога да удостоверя във всеки един момент, че аз съм се ваксинирала срещу COVID-19 и не ми се налага да си правя PCR тест при всяко пътуване - влизане и излизане от страната", каза Христина Славова.

Според юристи не би трябвало да има проблем с използването на личните данни за така наречените "залени паспорти“. Информацията, която ще се подава, е дали сме ваксинирани - само за COVID, дали имаме PCR тест или пък, че сме преболедували последните 180 дни.

"Освен това на мястото, което се проверява този сертификат, доколкото в момента ЕК е обяснила, ще става ясно дали това лице отговаря  на едно от трите изисквания, но на практика лицата, които проверяват този сертификат, няма да виждат конкретната информация“, обясни адвокат Мария Шаркова.

"Еврокомисията ще трябва да изчисти доста въпроси до края на май", заяви външния ни министър Екатерина Захариева

"Дали да се признават сертификати за ваксинирани лица от трети страни извън ЕС. България счита, че да! Дали да се признават ваксини, които не са регистрирани от Европейската агенция“, допълни още тя.

Източник: varna24.bg