„Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход дали

...
„Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход дали
Коментари Харесай

Донев: Върви се към вариант за повишаване на пенсиите със 17%

„ Единият вид е преизчисляване на пенсиите с застрахователен приход дали 2018 или 2019 година, плановете са разнообразни. Средствата нужни по тази причина са към 3 милиарда лева Другият вид е с приноса, който има всеки един пенсионер от присъединяване му в обезпечаването – трудовия стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година осигурителният стаж. Това ще коства на страната към 140 млн. на месец “, разгласи Донев и акцентира, че по този метод хората ще бъдат по-мотивирани да вземат участие в обезпечаването.

Донев уточни, че се разисква коефициентът на преизчисление да нарасне от 1,2 на 1,35, а не на досегашният 1,3 и добави, че тази стъпка ще обере всички неправди в системата, позволени от 2015 година

Социалният министър уточни какво ще се случи във разновидността при нарастване на осигурителния предел и във разновидността, при който той не се пипа.

„ Параметрите са опазване на оптималната пенсия на 1440 лева и надлежно с %, с който ще се вдигнат всички пенсии, ще се вдигне и оптималната пенсия “, изясни той и сподели, че новият размер на пенсиите може да стане факт от 1 септември.

Вицепремиерът сподели още, че до момента не е водил договаряния по тематиката с политическите партии, претенденти за Народното събрание.

Управителят на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов разяснява, че кой вид ще бъде признат е въпрос на политическо решение, само че от показаните два има подобаващ. По думите му може да се вдигне и оптималният застрахователен приход, и съразмерно с подобен %, да се вдигне и оптималната пенсия.

„ Ние сме дали разновидности оптималният застрахователен приход да отиде на 3300 и 3600 лв.. Колко ще се вземе, е напълно политическо решение. Ако покачването на пенсиите се направи единствено с самостоятелния коефициент, т.е. всяка година да бъде умножавана по 1,3, самата пенсия ще бъде увеличена със 17% “, пресметна той и акцентира, че това не върви с нарастване на осигурителния предел.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров сподели, че те утвърждават концепцията да се върви към нарастване на пенсиите през увеличение на тежестта на стажа в пенсионната формула.

„ Това по-скоро е възобновяване на придвижването, което беше от 1 през 1.1 стигна до 1.2 и настоящето 1.35, за което слушам е наваксване на 3-те години, през които този коефициент беше замразен. Той ще генерира към 17% растеж на пенсиите от сегашната база “, разяснява Димитров и посочи, че в това нарастване влизат и 50 лева, които се дават като надбавка от няколко месеца.

По думите му замразяването на оптималния приход води след себе си до внезапни скокове и пресметна, че в случай че през 2022 година се приложи формулата по швейцарското предписание, то оптималният приход ще нарасне с към 150-200 лв..

Димитров разяснява, че годишното нарастване на пенсиите с 5% не е задоволително, заяви БГНЕС.

„ Трябва да продължи да се прави, само че не с 5%, а с по-висок. По швейцарското предписание това нарастване за тази година е минимумът “, съобщи той.

Президентът на синдикалната организация сподели, че в идващите четири години пенсиите би трябвало да нарастват с по 15% на година, прилагайки всички вероятни механизми.

„ Дали през всяка година стаж, дали през съответния механизъм за осъвременяване, който може да бъде 5,6-7% и сума сумарно и растежа на оптималната и минималната пенсия, тъй че в един миг да няма пенсионери, които да са под прага на беднотия и да няма отрязани горе пенсионери, които да не получават действителния размер на пенсията, върху която са се осигурявали “, изясни той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР