Единият от лидерите на неутрализираната престъпна група, ангажирана с престъпления,

...
Единият от лидерите на неутрализираната престъпна група, ангажирана с престъпления,
Коментари Харесай

Млада българка е сред лидерите на престъпната група за каналджийство

Единият от водачите на обезвредената незаконна група, ангажирана с закононарушения, свързани с незаконната миграция, е млада жена - българска гражданка, заяви наблюдаващият прокурор по делото от Специализираната прокуратура Теодора Йонова.
Тя уточни, че на 24 юни предходната година е формирано досъдебно произвеждане за проведена незаконна група, която се занимава с транспорт и подкрепяне на незаконно минали на територията на страната мигранти. Разследването се води от следовател при Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Към момента е открито, че четирима са трайно обвързаните с активността на групата. Двама от тях са български жители, двама - афганистански. Единият от двамата водачи на групата е млада жена - българска гражданка.
Лидерите на групата най-вече са комуникирали с лица, които обезпечават бежанците, мигрантите и всевъзможни други незаконно преминаващи границата ни лица. Като точно нейната роля е да обезпечава парите, които се заплащат на другите звена при трафикирането на лицата от границата до другата граница. Най-често лицата минават през българо-гръцката граница, само че има и групи, прекосявали през българо-турската граница, уточни Йонова.
Третият участник в групата също е от афганистански генезис. Оказвал е сериозна логистична поддръжка на двамата водачи на групата, доколкото въпреки всичко по-лесна е била връзката с лицата от Турция, които са осигурявали мигрантите. За четвъртия участник е открито, че се е занимавал с обезпечаването на лица, които в действителност са правили транспорт. Той се е осъществявал на два стадия - от обитаемоте места наоколо до българо-гръцката или българо-турската граница до София, а след това, след няколко дни, от столицата в посока границата със Сърбия. На територията на София мигрантите са настанявани в авансово обезпечени от водачите на групата квартири, като нормално са употребени няколко едни и същи.
На 16 септември т.г. са осъществени голям брой претърсвания и изземвания на всички адреси, с които са били свързани лицата или са обитавали на тях. В резултат са открити голям брой телефони, сим карти, посредством които всеки един от участниците в групата е комуникирал - по сред си, и с осигуряващите хората, които да се транспортират на територията на страната. На всеки от адресите са открити доста количество пари - общо над 40 000 евро.
Установено е превеждането на няколко групи мигранти, с друго количество хора, като за всяко едно лице групата е печелила по към 1000 евро на човек. Всички са пътували за разнообразни страни от Западна Европа.
След разбор на доказателствата, все още са привлечени в качеството на обвинени четирима. Работи се и по отношение на определяне на други лица, които подкрепят активността на проведената незаконна група. На всички все още е импортирано искане за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража ", която ще се гледа през днешния ден.
Попитана за мненията през днешния ден на брифинга за интервенцията в Министерство на вътрешните работи, че са отправили покана и към наблюдаващия прокурор да се причисли, само че на брифинга няма представител на прокуратурата, Теодора Йонова изясни, че като наблюдаващ прокурор по делото, подготвяйки се за мярка за неотклонение, която би трябвало да бъде импортирана в съда до избран часови период, не е имала опция да участва на този брифинг. *Снимката е илюстративна
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР