Единици останаха тютюнопроизводителите в общините Неделино и Доспат, според данни

...
Единици останаха тютюнопроизводителите в общините Неделино и Доспат, според данни
Коментари Харесай

Тютюнопроизводството в общините Неделино и Доспат отмира

Единици останаха тютюнопроизводителите в общините Неделино и Доспат, съгласно данни на локалните кметства, представени от Българска телеграфна агенция.

Отглеждането на никотиновото растение отмира в села, в които в миналото тютюнът е бил занаят, а през днешния ден са наранени от сериозна миграция и демографски проблеми, показват кметове.

"Неколцина са тютюнопроизводителите в обособени села в Неделино, а тютюнът се трансформира в екзотична просвета ", изяснява кметът на Община Неделино Боян Кехайов. Според него казусът е, че през годините на отлив от тютюнопроизводството, не е открита различна земеделска просвета, която да обезпечи претовареност за тогавашните тютюнджии.

"Земеделските земи пустеят, а обособени семейства се насочат в други региони на страната, с цел да отглеждат цигарената суровина при по-благоприятни условия и по-ниска себестойност ", изясняват от Община Неделино. "Успешните образци за намиране на опция на тютюна са фермери, засадили овощни градини върху нивите, употребявани в предишното за тютюн ", добавя Кехайов. Община Неделино е наранена съществено от гурбетчийска вълна, основно към разнообразни европейски страни.

"Седем фамилии най-вече в пенсионна възраст в с.Бръщен, общ. Доспат са оживелите производители на тютюн, а продукцията им за 2021 година е близо 6 тона ", изяснява кметът на бившето тютюнджийско село Кемал Бошнаков.

"Около половината от трудоспособното население на селото работи зад граница, най-вече във Англия. И там жителите на Бръщен се занимават със селскостопански труд. В прилежащото село Црънча, което през 90-те години на предишния век е произвеждало стотици тонове тютюн годишно, през днешния ден няма нито един тютюнопроизводител. Пустеещите земи към този момент се трансформират в гори, откакто години наред не се обработват ", твърди кметът на Црънча Недко Хаджиев.

Според общинарите отводът на тютюневите фермери от производството е поради ниските изкупни цени, останали непроменени през последните 10 години.

Снимка: НАТ
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР