Единайсет са новите положителни проби за коронавирус в България, с

...
Единайсет са новите положителни проби за коронавирус в България, с
Коментари Харесай

Кирил Домусчиев докара огнище на коронавирус в болница Софиямед


Единайсет са новите позитивни проби за ковид в България, с което общо случаите в страната стават 105. Това заяви на брифинг в 17 ч началникът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски.

Две от новите позитивни проби са от Смолян, две от Пловдив. В софия новозаболелите са 7, като един от тях се е прибрал от Банско преди 4 дни. Една от позитивните проби през днешния ден е на дете на 8 години, било контактно с татко си, който е инфектиран.

В болница "Софиямед " е открито второ огнище на заболяването и до момента в който не се обясни обстановката, няма да има достъп за други пациенти, съобщи Мутафчийски.

По думите му най-ефективното нещо е контактните лица да бъдат изолирани, "иначе се основава подправено успокоение, което ще ни изиграе неприятна смешка " за резултатите от бързите проби за ковид, които доста постоянно не дават правилни резултати.

Медицинският комплекс "Софиямед " е под 48-часова карантина откакто е открито, че пациент е инфектиран с ковид. Това заяви първо ръководителят на Националния действен щаб за COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски във вторник. По-късно такова известие се появи и на уеб страницата на лечебното заведение. Без публична информация кой е пациентът.

След като някои медии оповестиха, че става дума за предприемача Кирил Домусчиев, самият той оповести през Facebook, че е диагностициран със болестта, само че не уточни къде е настанен.

Къде и за какво е настанен ръководителят на най-голямата работодателска организация (КРИБ) и притежател на Нова телевизия Кирил Домусчиев? Тези въпроси станаха настоящи, тъй като "Софиямед " не е измежду лечебните заведения в София, в които е планувано да бъдат диагностицирани и лекувани случаи на COVID-19.

Всеки, който има подозрения за ковид, би трябвало да следва ред, огласен от здравните управляващи. Първо, да се свърже с персоналния си доктор, който да вземе решение има ли потребност от хоспирализация или не. След това особено оборудвани екипи на Спешна помощ да транспортират пациента до Военномедицинска академия (ВМА), в случай че е над 18 години; до Инфекциозна болница в София, в случай че е под 18 години; до Белодробната болница в столицата, в случай че е имал контакт със инфектиран с COVID-19, само че няма признаци.

"Пирогов " и "Александровска " също могат да одобряват пациенти за диагностициране и лекуване на ковид. В регионалните градове хоспитализацията се извъшва в инфекциозните отделения. В този лист нe участва "Софиямед ", която сега е под карантина поради случая с Домусчиев. Причината да има тъкмо разказан ред е ограничението на разпространяването на болестта, както и опазване на цялостния потенциал на лечебните заведения отвън листата.

В формалното известие на "Софиямед " се показва, че пациентът с COVID-19 е постъпил дружно с компаньон в болничното заведение с грипоподобни признаци. При хоспитализацията си двамата пациенти са удостоверили, че са им осъществени предварителни проби за ковид, с негативен резултат. Като доказателство е показан документ от Националната референтна лаборатория.

"При още един тест на единия от пациентите в болничното заведение е доказан позитивен резултат за ковид. Всички, които са били в контакт с него - от 1 и 2 ред, в това число личният състав от лечебното заведение, са разпознати и са изолирани под карантина. Към този миг пациентът е в устойчиво положение. "

Лекар, който работи в „ Софиямед “ също е с ковид. Преди дни 30-годишният лекар се прибрал във Велико Търново, с цел да види околните си. Междувременно обаче се появили признаци на заболяването и потърсил здравна помощ. Тестовете дали позитивен резултат. Заболяването на медика е в лека форма и той е под домашна карантина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР