Единадесетгодишно момиче в Камбоджа почина след заразяване с птичи грип,

...
Единадесетгодишно момиче в Камбоджа почина след заразяване с птичи грип,
Коментари Харесай

11-годишно момиче почина от птичи грип в Камбоджа

Единадесетгодишно момиче в Камбоджа умря след заразяване с птичи грип, съобщи Франс прес, базирайки се на здравните управляващи. 

Това е първият смъртен случай в страната от 2014 година, обвързван с тази болест по животните, която рядко се предава на хора.

Момичето от югоизточната провинция Прей Венг се е разболяло на 16 февруари със признаци на тресчица, кашлица и сухота в гърлото, заяви държавната организация з здравен надзор (CDCD). В известието се показва, че дребната пациентка по-късно е умряла в болница в столицата Пномпен, без да се прецизира по кое време. 

Детето е било позитивно за H5N1, вариант на птичия грип, мощно инфектиран при птиците.

Световната здравна организация (СЗО) при започване на февруари прикани за зоркост пред риска от предаване на птичи грип на бозайници, откакто бяха открити случаи при лисици, видри и морски лъвове.

Случаите на инфектирани хора остават редки. По данни на СЗО през последните 20 години са доказани 868 случая на болест с H5N1 и 457 смъртни случая.

В Камбоджа не са регистрирани случаи при хора в интервала сред 2015 година и 2022 година За съпоставяне - сред 2010 година и 2014 година са докладвани 30 смъртни случая.  Птичият грип може да се съобщи посредством контакт с птици.

От края на 2021 година Европа се бори с най-тежката си епизоотия (широкомащабно разпространяване на инфекциозно заболяване при един или повече скотски видове) от птичи грип, която циркулира и на американския континент. Това докара до умъртвяването на десетки милиони домашни птици по света, доста от които са носители на варианта H5N1. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР