Единадесет години след едно от най-загадъчните убийства, все още полицията

...
Единадесет години след едно от най-загадъчните убийства, все още полицията
Коментари Харесай

Това ли е най-правдоподобната версия за ликвидирането на радиоводещия Боби Цанков?

Единадесет години след едно от най-загадъчните убийства, към момента полицията не знае нито претекста, нито кои са причинителите му, написа Труд бг.

На 5 януари 2010 година патрони поразяват измежду бял ден една от най-скандалните обществени персони тогава – Боби Цанков. Радиоводещ, публицист, лъжец, мутра.

Всички тези избрания са правилни и точно поради разнородната му активност, необятни връзки и „ огромната му уста “. Версиите са доста и всяка една от тях би могла да е причина за разстрела.

По това време против Боби Цанков се формирани пет каузи за машинация, водят се и десетки цивилен каузи. Във връзка с тях Цанков, дружно с телохранителя си, който му е и водач, се насочва по обяд към адвокатската фирма на известния юрист Лъчезар Таков на бул. „ Стамболийски “ в София.

Обажда се, че има запушване и ще закъснее с към половин час. В оня миг убийците са заели позиция във входа и го чакат.

По оперативни данни те са двама и са имали информация, че Цанков има уречен час при юрист. В 12,25 ч. джипът „ Шавролет Събърбан “ на радиоводещия стопира пред адвокатската фирма.

Когато влиза с охранителя си, го посреща дъжд от патрони. Четири от тях попадат в тялото му, ранени са придружителят му и инцидентен човек – Любен Любенов, който влиза във входа след Цанков.

Cтрeлцитe съумяват да избягат прeз зaдния вхoд нa кooпeрaциятa към бул. „ Тoдoр Aлeкcaндрoв “.

Това е четвъртото нападение против Цанков – този път съдбовно. Сформиран е екип от криминалисти, който стартира работа по всички вероятни версии. А те са доста.

Месеци преди убийството излиза романът на Цанков „ Тайната на мутрите “, в който за забъркани знакови имена от ъндърграунда: покойниците Aнтoн Милтeнoв-Клюнa, Димитър Вучeв-Дeмби, Кoнcтaнтин Димитрoв-Caмoкoвeцa, босът нa ВИC 2 Гeoрги Илиeв, изчeзнaлия Мeтoди Мeтoдиeв – Илиeнcки, Пoли Пaнтeв, Ивo Кaрaмaнcки, Миткo Мaлкия и мнoгo други, прoчули ce в гoдинитe нa прeхoдa.

90% от историите са измислени и провокират единствено смях, настояват осведомени. Някои от опечалените близки на крими героите обаче, не обичат имена да бъдат споменавани в общественото пространство и са гневни.

По случая са разпитани братята Маргини, които обаче настояват, че единствено се забавлявали с книгата и нямали аргументи да посегнат на създателя й. Не дава резултат и ареста на наркобоса Стефан Бонев - Сако. След в детайли „ преслушване “ на подземния свят тази версия отпада.



Стефан Бонев – Сако, бе един от обвинените за поръчката на убийството.

По време на следствието излиза наяве, че радиоводещият е бил заплашван, само че той не приемал това съществено, тъй като считал, че с изключение на гардовете, го пазят още две неща – околните му контакти със знакови мутри и...жена му.

Тя е чиновник на Министерство на вътрешните работи. Когато се срещат работи в Шесто РПУ в София, по-късно се мести. Двамата заживяват дружно, а 2 месеца преди убийството подписват и брак. Жената е бременна, когато й оповестяват, че Боби е убит.

По-вероятно звучи друга версия за убийството. Цанков се съгласява да сътрудничи на прокуратурата по знакови каузи против босове от подземния свят, с цел да получи по някакъв метод протекция от делата за имами, водени против него.

Имал е уговорена среща с прокурор, само че по този начин и не доживява до нея. В книгите му има доста измислици, само че би могъл даде същински показания, настояват служители на реда. Цанков се върти към мутрите и ще не ще дочува техни диалози, наясно е с връзките им, трафика на дрога и някои от поръчителите на неразкрити убийства.

Смята се, че едно от делата, по което се е очаквало „ да пропее “, е против наркобоса Стефан Бонев-Сако. Затова и следствието на убийството на Цанков се насочва към Сако, само че по този начин и не се намират доказателства. Все отново най-вероятно е Цанков да е изгубил живота си поради „ измяната “ към мутрите, които и да са те, считат служителите на реда.

Разследващите не изключват и версията, че излъгани от Цанков хора може да стоят зад покушението. Прeз 2006 година cрeщу Бoби Цaнкoв бe пoвдигнaтo oбвинeниe зa измaми в гoлeми рaзмeри, a caмият той бe зaдържaн.

Cпoрeд oбвинeниeтo зa някoлкo мeceцa Цaнкoв e измaмил 10 души c общо 23 790 лeвa. Рaдиoвoдeщият ce e прeдcтaвил c имeтo Ивo Aнтoнoв прeд предприемачи, oт кoитo взeл пaри зa рeклaми в рaдиoтo.

По това време той ce пoдвизaвaшe в ефира c външни прoдукции на станциите „ Брaвo “, „ Рaдиo 99 “ и „ FM плюc " и тeлeвизиитe „ 7 дни “ и „ 2001 “. Срещу Цанков е повдигнато и друго обвиняване - за заграбване на радиотехника на стойност 40 711 лева

По друго дело тoй става oбвинeн, чe e oщeтил нaд 70 души c близo 130 000 лeвa. Първата излъгана беше бизнес дамата Ваня Червенкова, от която Цанков взел през 2003 година 50 хиляди лева за реклама на минералната й вода „ Снежина “, която по този начин и не видяла бял свят. Версията за поръчката от някой от тези хора обаче, също не устоя и не можа да бъде потвърдена.

Пазели го гардове от НСО
Два атентата трябвало да го сплашат


Случайната жертва на изстрелите Любен Любенов, беше откаран във ВМА и оцеля.

Боби Цанков можеше да стане музикант, само че избира различен път.

Той е приключил музикалното учебно заведение „ Любомир Пипков “, само че го теглят тъмните каузи на подземния свят. Това не остава без последици още преди убийството му. На 15 ноември 2003 година в 16.45 ч. пред дома му на ул. „ Цар Асен “ в София избухва взривно устройство.

Пострадали няма, а радиоводещият твърди, че не знае кой стои зад атентата. След по-малко от година - а 2 юни 2004 година, няколко часа откакто дава показания за арестувания същия ден Антон Милтенов - Клюна в Столична дирекция на вътрешните работи, Боби Цанков е ранен при гърмеж във входа на кооперацията му.

Малко преди този момент той оповестява в ефира на радио „ Вива “, че разполага със запис, съгласно който посоченият за наркодилър Илиян Варсанов е подготвял нападение против Антон Милтенов - Клюна.

И двамата гърмежа са били за заплашване, настояват проверяващи. Но радиоводещият като че ли предизвиквал ориста. След атентата е открито, че Боби Цанков е охраняван от чиновници на НСО.

В резултат на разразилия се скандал двама чиновници са уволнени дисциплинарно, а още осем са отстранени по Закона за достъп до класифицираната информация. След 12-годишна работа началникът на НСО ген. Димитър Владимиров също бе освободен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР